Republica Moldova critica decizia Curtii de Apel Bucuresti de a considera legitima ocuparea Moldovei, in 1941, de catre Romania condusa de Antonescu.

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova a criticat decizia Curtii de Apel Bucuresti de a-l reabilita partial pe generalul Ion Antonescu (foto) si de a declara drept „legitima ocuparea de catre Romania a teritoriului Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti si a Bucovinei de Nord", informeaza BBC.

Amintind ca in timpul misiunii lui Antonescu in Republica Socialista Sovietica Moldoveneasca au fost exterminati peste 300.000 de evrei si reprezentanti ai altor nationalitati, partea moldoveana isi exprima dezacordul cu modul in care Curtea de Apel a gasit o justificare legala pentru actiuni „considerate in mod univoc de catre intreaga comunitate internationala drept invazie, agresiune si ocupatie."

Pe 5 decembrie 2006, Curtea de Apel Bucuresti l-a achitat pe Ion Antonescu, sef al statului in perioada 1940-1944, de o parte dintre acuzatiile care au dus la condamnarea sa la moarte. Curtea de Apel a revizuit decizia din 1946 a „Tribunalului Poporului", prin care Ion Antonescu si alti membri ai guvernului sau erau facuti vinovati de „crime impotriva pacii", pentru admiterea pe teritoriul Romaniei a trupelor germane care au atacat Uniunea Sovietica in iunie 1941. Curtea de Apel sustine ca decizia din 1946 este invalidata de faptul ca „Tribunalul Poporului" nu cunostea protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov.