Credibilitatea presedintelui Basescu scade, potrivit sondajului INSOMAR, realizat in perioada 15-20 februarie, dar nu in mod dramatic; daca ne raportam la noiembrie trecut, scaderea este de 7 procente. Va trebui sa treaca mai mult timp pentru a se stabili in mod cert corelatia dintre tensiunea existenta intre presedinte si premier si reactiile electoratului. Sanctionat de electorat este presedintele Basescu. Este ceea ce rezulta si din pierderile inregistrate de Partidul Liber Democrat, condus de domnul Teodor Stolojan, un apropiat al domnului Basescu (PLD depasise la un moment dat baremul critic de intrare in Parlament; acum, cu numai 3 la suta, ar ramane pe dinafara). Un succes pentru liberalii domnului Tariceanu; nu vor lipsi parerile ca trecerea liderului liberal la o atitudine mai combativa a fost salutata de o parte a electoratului - schimbare de strategie recomandata de Congresul liberal cu cateva luni in urma. S-ar putea ca liberalii disidenti sa creeze dureri de cap mai mari democratilor cand vor cere, probabil, sa li se asigure locuri eligibile la apropiatele alegeri din mai pentru Parlamentul European.
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Alianta Dreptate-Adevar ar obtine cu 5 procente mai putin, 41 la suta din voturi. Daca PNL si PD ar candida separat, PD ar fi sustinut de 71,3 din electoratul Aliantei, crescand cu 5 la suta fata de noiembrie 2006, in timp ce PNL ar fi votat doar de 26 la suta din sustinatorii Aliantei - o scadere cu 6 la suta, cel mai mare avans al PD fata de PNL inregistrat vreodata in sondaje.
Nu mai putin, activitatea domnului Traian Basescu este mai slab apreciata de electorat; daca anul trecut 60 la suta din respondenti se declarau multumiti de ea, acum ponderea respondentilor multumiti de activitatea domnului Basescu a scazut la 51 la suta.
Cine sunt castigatorii? Dupa cum era de prevazut, Partidul Noua Generatie al domnului Becali, care castiga 5 la suta si UDMR, partid in continuare disciplinat, care castiga 2 la suta.
Daca PNL este in relativ regres, premierul Tariceanu reuseste sa-si pastreze pozitia cu circa 25 la suta din optiuni. El este surclasat atat de liderul PSD, Mircea Geoana, cat si de George Becali, liderul PNG, cu 34 la suta din optiuni. Concluza: Opozitia a profitat de pe urma disputelor din coalitia guvernamentala, un indemn implicit de a li se pune capat...