Urmatorul autor din „Colectia Cotidianul" a fost comparat cu Joseph Conrad datorita pesimismului, luciditatii si cruzimii cu care judeca lumea.

Cistigatorul Nobelului pentru Literatura din 2001, V.S. Naipaul, a fost preocupat in special de confuzia culturala din Lumea a Treia si problema outsiderului pe care a trait-o din plin ca indian in Caraibe, ca indian in Anglia si ca intelectual nomad in lumea postcolonialista. A fost adesea subiectul multor controvese din cauza perspectivei sale asupra „societatilor hibrid".

Ca scriitor a considerat intotdeauna ca rolul sau este acela de a „observa, a reobserva si a regindi lumea". Dupa 1990, Naipaul s-a concentrat asupra textelor eseistice si asupra jurnalisticii, lasind la o parte fictiunea pentru o analiza acida si lucida asupra colonialismului.

Abordeaza intr-un mod aproape obsesiv teme precum efectele nefaste ale colonialismului asupra oamenilor de rind din Lumea a Treia, dar respinge cu vehementa ideile importate in legatura cu revolutiile sau despre posibilitatea fostelor colonii de a evita greselile societatilor consumeriste din Vest. Datorita portretului extrem de pesimist pe care-l face naturii umane si pentru felul in care abordeaza teme ca exilul si sentimentul alienarii, Naipaul a fost adesea comparat cu Joseph Conrad. „Barbarismul in India este foarte puternic din cauza laturii sale religioase", a spus la un moment dat. In eseul „Intunericul lui Conrad", Naipaul se refera la India ca fiind „unul dintre locurile conradiene intunecate de pe pamint".

„New York Times" a scris: „Lumea lui Naipaul nu este deloc goala: e plina de complicatii si contradictii ale preocuparilor umane. Aceasta lume este de fapt incarcata cu ceea ce numim, in general, o perspectiva romantica asupra realitatii, o tensiune aproape insuportabila intre idee si fapt".

Citeste mai mult: