Potop de injuraturi, tone de scuipat, imbranceli, injuraturi de mama si doua-trei palme. Rar vreun pumn. Asa cum ne-a obisnuit de la revolutie incoace, Televiziunea Romana nu putea rata prilejul de a transmite in direct ultima paruiala dintre Basescu
Potop de injuraturi, tone de scuipat, imbranceli, injuraturi de mama si doua-trei palme. Rar vreun pumn. Asa cum ne-a obisnuit de la revolutie incoace, Televiziunea Romana nu putea rata prilejul de a transmite in direct ultima paruiala dintre Basescu si Tariceanu. Unde, pur si simplu, cei doi s-au acuzat reciproc, cu o naturalete naucitoare, de furt, spaga si trafic de influenta, ca doi cumetri de la mai sus-pomenitul eveniment care se acuza ca au sterpelit din darul cu strigare. Ei, asta chiar ca n-a mai vazut Europa de cand ma-sa Schuman si ta'-su Adenauer au facut-o.
Daca s-ar fi acuzat doi patroni din fotbal pe la vreo televiziune de nisa, pe la vreo patru dimineata, era firesc sa nu se trezeasca vreun procuror mahmur si sa le verifice conturile si ineptiile. Dar, in acest caz, insisi premierul si presedintele s-au prezentat in chiloti si in izmene si s-au facut albie de porci in vazul Romaniei. N-au spus nici o noutate, toate marile firme si-au varsat icrele, ca sa priceapa si Miki Spaga si mentorul lui Hrebenciuc ce vreau sa spun, pe la ministere si pe la premieri; si neveste de premieri, ca sa nu ne ia Dana de prosti. Circulau papornitele cu dolari intr-un du-te vino indracit pe traseul Ministerul Economiei-Palatul Victoriei-Soseaua Kiseleff. Si or sa mai circule. Dar acum pare sa fi intrat dracii in complici. Se dau in gat cu seninatate si naturalete ca tiganii in poarta staborului. Repet, aceste lucruri sunt spuse si sustinute de un premier, de un fost ministru al economiei, de un presedinte in functie si de o fosta consiliera de prim rang a acestuia.
Intr-o lume normala ar fi trebuit sa-i astepte duba militiei parcata si cu motorul pornit la iesirea din studio. Dar Procuratura a considerat ca nu are nici un motiv sa se sesizeze in vreun fel. "Cate nu spune omul la bautura?", si-a zis condescendenta Kovesi. "De ce sa ne bagam noi, ei se bat, ei se impaca, si dupa aceea tot noi picam prost", si-au zis si politaii.
Dar, mai simpatica a fost atmosfera care s-a creat in jurul celor doi toparlani care se tavaleau incrancenati prin batatura nationala. Publicul s-a impartit in doua tabere de suporteri. Si-au cumparat fulare in culorile presedintelui si premierului, s-au pus pariuri. S-au nascut pasiuni care au dezbinat vechi prietenii. Electoratul s-a inarmat cu seminte. Galeriile si-au jurat dusmanie de moarte.
In acest moment de fermecatoare cumpana politica ar fi interesante niste anticipate de sa ni se duca buhul, ca in mai 1990. Cred ca am asista la niste discursuri de sa-i mearga la inima analistului Gigi Corsicanu si lui Mitica Dragomir. Poporul, scindat ca pe vremea feseneului, va avea ocazia ca voteze cu aceeasi "minte viscerala" si sa incinga o bataie cu sacose in poarta sectiilor electorale, ca in vremurile bune ale democratiei.
Dar, si mai interesant, si ceea ce poate fi trecut in registrul marilor succese ale lui Basescu, prin scandalurile declansate cu regularitatea unui ceas stricat, este discreditarea totala a intregului spectru politic. Vezi configuratia politica imposibila din Parlament. In momentul de fata toate partidele sunt la pamant. Nici unul nu poate si nu vrea sa ajunga la consultarea populara. Ar fi sinucidere curata sa pretinda incredere cuiva in acest moment, chiar si votantului mioritic. Procentele din sondaje sa le pretinda lu' mutu'. Cei mai indarjiti suporteri ai anticipatelor n-ar pupa fotolii in acest moment nici daca s-ar da cu fundul de pragul electoral.
Altfel, asteptam de la Televiziunea Romana si prima reglare de conturi, in cel mai traditional stil mafiot, transmisa in direct.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.