Fara a fi chemati la cercetari, politicienii se vintura pe la DNA sau pe la Parchet si invita presa ca sa consemneze preocuparea lor pentru respectarea legii.

Ultimele doua scandaluri politice, cel al biletelelor si cel al disputei televizate dintre premier si presedinte, au adus la Parchete citiva politicieni, preocupati in aparenta sa ceara procurorilor inceperea unor anchete. Politicienii in cauza au citeva caracteristici comune: provin de la partide mici sau sint intr-o pozitie mica intr-un partid mare, tintele lor sint numai adversarii politici si profita de faptul ca, la iesirea de la Parchete, intilnesc ziaristi pentru a face declaratii, tot politice.

Plingerea Laviniei

Mai ales pentru ca demersurile „in interesul legii" au fost facute dupa invitarea prealabila a presei. „Miine, ora 11.00, Lavinia Sandru, vicepresedinte PIN, va fi prezenta la DNA pentru a depune plingere ca urmare a afirmatiilor publice facute (…) cu privire la valizele cu bani care au fost duse la Cotroceni sau la Ministerul Economiei" - asa a sunat anuntul deputatului trimis ieri pe adresele redactiilor.

In fata DNA, Sandru a explicat ca a venit pentru a face o plingere care sa determine procurorii sa investigheze masura in care presedintele Basescu se face vinovat de primire de foloase necuvenite, trafic de influenta, luare de mita si santaj.

Sesizarea lui Banicioiu

Tot ieri, cu o ora inaintea reprezentantului PIN, presedintele organizatiei de tineret a PSD, deputatul Nicolae Banicioiu, a venit si el la DNA, cam in acelasi scop. El nu a facut plingere, insa a cerut procurorilor sa se autosesizeze fata de aceleasi declaratii de la televizor.

Seful TSD si-a dat si el intilnire cu presa in fata sediului DNA si a comunicat ziaristilor faptul ca, daca ar vrea, procurorii ar putea identifica infractiuni de genul abuz in serviciu, luare de mita ori tainuire.

Lista lui Talpes

Senatorul Ioan Talpes, presedintele Uniunii Populare Social Crestine, s-a dus si el, in urma cu trei saptamini, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si a cerut procurorilor sa cerceteze in ce masura biletul trimis de Basescu premierului Tariceanu tine de Codul penal, fie ca e vorba despre trafic de influenta, tainuire sau altceva. Talpes a propus procurorilor chiar o lista de martori, a caror audiere, in viziunea sa, ar trebui sa ii ajute pe anchetatori sa faca lumina: Elena Udrea, Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu, Ilie Botos.