Ministrul Sanatatii spune ca a aflat din presa si pe baza „perceptiei publice" ca ar fi criza de medicamente. Atunci a propus demiterea presedintelui CNAS.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca a tras concluzia privind existenta unei crize a medicamentelor in farmacii, motiv ce a dus la demiterea presedintelui CNAS, pe baza unor rapoarte primite de la prefectii din tara in perioada 9-12 februarie, rapoarte cerute ca urmare a „semnalelor aparute in presa si a constatarilor din teren". „Din informarile primite la nivelul judetelor, farmaciile e-puizasera sau erau la limita cu fondurile pentru una sau toate aceste categorii (de medicamente - n.r.)", sustine Nicolaescu. Numai ca rapoartele se afla si in posesia noastra si arata exact contrariul: nu sint probleme si banii de medicamente sint suficienti.

O alta contradictie este faptul ca pe 11 februarie, cind deja avea aproape toate raportarile din teritoriu, Nicolaescu declara printr-un comunicat ca nu exista o criza de medicamente, pentru ca pe 20 februarie, imediat dupa ce a propus premierului demiterea sefului CNAS, sa declare ca exista o criza, bazata pe raportarile primite in cursul zilei de duminica, 18 februarie. In raspunsul trimis catre „Cotidianul", ministrul revine si spune ca nu a primit un al doilea rind de raportari, pe 18 februarie, ci s-a bazat pe situatia raportata initial. Aceasta insa infirma existenta crizei.

In legatura cu aceste contradictii, l-am intrebat pe Eugen Nicolaescu daca, in opinia sa, exista in acest moment o criza a medicamentelor. Ministrul ne-a oferit urmatorul raspuns: „Cred ca reprezentantii CNAS sint singurii in masura sa raspunda in prezent la aceasta intrebare. Dar perceptia publica ne indica o asemenea apreciere". CNAS l-a informat pe ministru oficial, pe 14 februarie, ca nu exista nici o criza.