Anul acesta a debutat prost pentru Romania - cel putin dinspre rasarit. Aderarea la Uniunea Europeana a provocat Moscovei o reactie iritata: Kremlinul s-a plans nici mai mult, nici mai putin ca nu a fost consultat de Bruxelles in ceea ce priveste ade
Anul acesta a debutat prost pentru Romania - cel putin dinspre rasarit. Aderarea la Uniunea Europeana a provocat Moscovei o reactie iritata: Kremlinul s-a plans nici mai mult, nici mai putin ca nu a fost consultat de Bruxelles in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Reflexul imperial a fost pastrat integral la Moscova: Romania si Bulgaria sunt vazute in continuare ca facand parte din sfera de influenta a Rusiei. Din aceasta perspectiva, iritarea Moscovei este naturala: pai teritoriile acestea ne apartin, de ce va bagati in ciorba noastra fara sa ne intrebati?
Apoi a venit monstruozitatea de la Tighina: separatistii transnistreni s-au apucat sa desacralizeze cimitirul soldatilor romani - au smuls crucile si s-au apucat sa niveleze terenul. Provocarea este cat se poate de perversa: merge pana la limita - osemintele soldatilor nu sunt exhumate, doar simbolurile romanesti dispar. Si pentru a nu fi incalcata flagrant legislatia internationala, pe locul fostului cimitir romanesc este ridicat un monument inchinat ostasului sovietic eliberator - practic zonei nu ii este schimbata destinatia, ci simbolistica. Trecand cu senilele de buldozer peste soldatii romani, Tiraspolul provoaca Romania: daca autoritatile de la Bucuresti ar sari sa incerce sa salveze prezenta simbolurilor romanesti, concluzia zbierata imediat ar fi "Romania recunoaste Transnistria!"
Apoi a aparut la Chisinau o struto-camila cu mult mai perversa: trei cetateni romani au infiintat o asociatie a "Comunitatii Moldovenilor din Romania" si au trecut Prutul la Voronin pentru a cere sprijin. "Moldovenistii" de la Chisinau i-au primit pe rataciti cu bratele deschise si i-au prezentat oficial in Parlament. In calitate de eveniment de importanta deosebita, cei trei cetateni romani au aterizat la Televiziunea de stat a Republicii Moldova unde s-au plans ca la Bucuresti nu primesc parjoale. Comunistul Stepaniuc le-a promis in direct cate parjoale le doreste inima - asa o pleasca pentru cei care promoveaza existenta limbii moldovenesti precum cei trei rataciti care au trecut Prutul mai rar de gasit...
Deocamdata ramane de neinteles ce a fost in capul judecatorului de la Iasi care a aprobat infiintarea unei asociatii a "Comunitatii Moldovenilor din Romania" care isi declara ca scop al activitatii "apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani cu origine etnica moldoveneasca". Si aici se regaseste acelasi gen de perversitate ca in atacurile enumerate mai sus: oamenilor din stanga Prutului care cred ca vorbesc romaneste li se va pune in fata minunatia nemaivazuta - si in Romania exista etnici moldoveni care vorbesc limba moldoveneasca! Autoritatile romane nu pot obtine sub nici o forma nota de trecere in acest caz.
Toate evenimentele de la inceputul acestui an din directia est poarta o incarcatura toxica nemaiintalnita pana acum pentru Romania. Tensiunile venite pe cai paralele cresc treptat in intensitate: Bucurestiul primeste semnale cat se poate de clare ca Moscova este nemultumita de prezenta Romaniei in Uniunea Europeana si in NATO. O incarcatura exploziva dinspre rasarit se amorseaza treptat, exact in momentul in care confruntarile politice interne ajung la apogeu. Situatia este cat se poate de bine descrisa de cuvintele unui taran de la est de Prut (care se exprima popular intr-o minunata limba romaneasca): "razboi n-are sa hie, dar are sa hie asa o lupta pentru pace de n-are sa ramaie chiatra peste chiatra!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.