Maria Lataretu, Anda Calugareanu, Gica Petrescu sau Farimita Lambru sint invitati sa se prezinte la sediul UCMR-ADA, pentru a completa declaratia operelor muzicale.

Anuntul apare pe site-ul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, la rubrica „Noutati", si suna astfel: „Urmatorii autori (compozitori, interpreti) sint rugati sa se prezinte la sediul UCMR-ADA pentru a completa declaratia operelor muzicale (tipizat UCMR-ADA), pentru operele muzicale care apar documentate in playlisturile utilizatorilor si unde sint nominalizati ca titulari de drepturi de autor". Cei care citesc anuntul sint indemnati apoi sa consulte o lista de 229 de pagini. Din tabel, aflam ca Anda Calugareanu are de declarat vreo 11 cintece, printre care „Balerina" si „Cum ninge", iar Jean Moscopol melodiile „Tot ce-i romanesc nu piere" si „Porumbita". Dan Spataru a fost mai constiincios. Are doar o restanta si trebuie sa se deplaseze la sediu doar pentru „Eu o caut pe aceea care m-a vrajit". In schimb, maestrul Gica Petrescu nu a completat declaratia pentru patru piese.

Solicitarea vizeaza si secolul al XIX-lea

Interpretii de muzica populara se regasesc pe lista de cele mai multe ori. De exemplu, Maria Lataretu figureaza cu mai mult de zece piese, printre care „Radu mamii" ori „Cind oi zice-o data hai!". N-au fost omisi Farimita Lambru, Toni Iordache, Aurelia Fatu-Radutu, Liviu Vasilica, Dona Dumitru Siminica, Ion Cristoreanu, Ioana Radu. Nici compozitorii n-au fost trecuti cu vederea. Desi au disparut dintre cei vii, ca de altfel toti cei mentionati anterior, Richard Oschanitzky, Edmond Deda, Liviu Tudan, Ionel Fernic, Ion Aldea Teodorovici si Ioan Luchian Mihalea mai au de declarat citeva creatii.

De asemenea, istoricul, scriito-rul si compozitorul de muzica psaltica Dionisie Fotino e rugat sa completeze o declaratie pentru compozitiile „Slava laudelor la utrenia sfintelor" si „Hristos a inviat!". Ghinion insa. Fostul secretar al domnitorului Ioan Gheorghe Caradgea si dascal al lui Anton Pann a trecut la cele vesnice in 1821.

Desi apare la „Noutati", lista e mai veche, ne-a marturisit contabilul-sef de la UCMR-ADA, Nicolae Rada. „E drept ca au scapat pe liste si dintre cei care nu mai sint, dar eventualii lor mostenitori pot veni sa-si deschida succesiune si sa ridice drepturile de autor", ne-a declarat acesta.