Subventia de 20% data de stat tinerilor pentru cumpararea unei locuinte nu ii ajuta pe acestia la ameliorarea bonitatii lor.

Statul nu se pune de acord cu bancherii in privinta luarii sau nu in calcul a subventiei de 20% din pretul unei locuinte la achizitionarea acesteia prin credit ipotecar de catre tinerii sub 35 de ani.

Subventia va fi luata in considerare de bancheri la stabilirea solvabilitatii pentru credite ipotecare, ca urmare a modificarilor aduse marti de Guvern Ordonantei nr. 51/2006, informeaza NewsIn. Opinia nu este impartasita de bancheri. „In prezent, aceasta subventie nu este luata in calcul la stabilirea bonitatii, dar nu pot afirma ca nu se va tine seama de ea peste citeva zile, cind si daca bancherii se vor lamuri ce este cu aceasta. Cel putin la banca noastra (n.red. - Alpha Bank) nu se ia in considerare", spune Radu Gratian Ghetea, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor.

Plati anticipate cu subventia

Subventia de 20% din pretul locuintei, acordata de stat la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari si limitata la cel mult 10.000 de euro, va putea fi folosita eventual la plata anticipata a unei parti a creditului angajat, adauga Radu Ghetea.

Modificarile adoptate marti prevad posibilitatea depunerii unei contestatii de catre persoanele cu dosare respinse, in termen de sapte zile de la afisarea listelor.