Cantitatea de adevar uman pe care o promite Traian Basescu e direct proportionala cu minciuna politica pe care e obligat s-o practice. E singurul motiv serios pentru care presedintele merita sustinut. Nu cu apeluri si nici cu ode. Ci cu critici dure sI de buna credinta, singurele care-l obliga sa dea totul din el.

Basescu vorbeste in direct la TVR despre valize de bani. La televiziune si nu la Parchet. Omul face istorie, iar istoria, cum stim din filmele cu sabii si puscaturi, nu se face cu institutii, ci cu vorbe si gloate. In ochii mei, valiza cu bani s-a nascut de mina cu Basescu. Se-ntimpla pe vremea cind Petre era cel mai bun iar Traian doar seful sau de campanie.

Si parca ministru.

Era si atunci razboi, dar, cu dispretul meu pentru bani, chiria fiind o nimica toata, n-am dat importanta povestii decit vag artistic. Azi vad deja monstruos. Inteleg si cum s-a nascut sistemul ticalosit si cine-i va pune capat. Nu persoana Basescu, ci, intr-adevar TRU, procesul istoric.

Dar aici tocmai ne despartim. Enorm. Transformind obiectul de cult in subiect de teorie politica, fanii presedintelui au reusit o performanta criminala. Au aruncat tot ce inseamna minima deontologie si modesta ratiune in bratele unui istorism de doua parale. Esti in proces sau nu trebuie sa existi.

La limita rationamentul duce deja catre un alt popor, mai exact catre nici unul. Din fericire, cu sau fara voia mogulilor, lucrurile se misca taman invers. Pe masura ce faci din Basescu mai mult decit este, Basescu devine chiar mai putin decit ar putea fi. De citeva luni de zile, cam de cind adversarii politici s-au gindit sa-l ia in serios, Traian Basescu se imputineaza vazind cu ochii. Din presedinte devine om si din om nimic. Un numar de litere pe un apel de constiinta. Episodul TVR1 de marti seara e deja epilog. In loc sa mai fie un pic presedinte, Traian Basescu a-mbracat, ca si-n scena biletelului roz, haina mafiei.

Si onoarea ei. „Caline, am citit impreuna petitia! Stiam amindoi de valizele cu bani. La dracu’ cu Parchetul. Taceam amindoi daca ai fi vrut alegeri anticipate, spre exemplu." Era prin 2005 daca nu stiati. Ce a facut de fapt presedintele marti seara la TVR1? A devenit persoana Basescu, cea din totdeauna, parte desavirsita a sistemului ticalosit, scotind pistolul de la briu intr-un act de rafuiala nici macar politica. Nu violenta dialogului verbal dintre cei doi capi ai statului e important aici, ci continutul sau propriu-zis. Nu injuratura, ci banii si mirosul lor. Complicitatea marturisita. Si inca ceva. Metoda perfect basesciana, deloc prezidentiala. Una ce imbina armonios insinuarea cu santajul. Epilogul are insa si o morala. Traian Basescu e nevoit sa devina tot mai mult el insusi. Revolutia pe care a pornit-o cindva trece deja prin el. I-o cer fanii, fara sa stie nici ei. Cantitatea de adevar uman pe care o promite e direct proportionala cu minciuna politica pe care e obligat s-o practice. E singurul motiv serios pentru care Traian Basescu merita sustinut. Nu cu apeluri si nici cu ode. Ci cu critici dure si de buna credinta, singurele care-l obliga sa dea totul din el. Din maretia sa reala, pervertita mereu de idolatrii nesabuite. Din pacate, nu cred intr-un asemenea final pentru ca Basescu nu are nici un adversar real. Si nici nu poate avea. Toata mascarada justitiara la care asistam de ceva vreme e doar un joc cu suma nula. Iar Basescu o stie din capul locului. Astept momentul penibil cind tribunele de fani incinsi vor deveni, si sint deja pe cale sa devina, o povara. Cind galeria ii va cere sa moara in teren si el va fi nevoit sa recunoasca blatul. Pina atunci insa mai putem face ceva. Un apel. Unul la bun simt si minte limpede. Ne-o cere o minima morala a treburilor publice care n-au avut, nu au si nu vor avea vreodata de-a face cu ingeri si demoni, ci doar cu scepticismul nostru bine temperat.