Scria Cioran: "Maresalul Antonescu era, poate, nebun, insa a dat, totusi, dovada de intelepciune si omenie, a salvat viata a cel putin 600.000 de evrei-romani. Nici un cuvant de recunostinta, nici un monument, nici o strada, in Israel, care sa-i pome
Scria Cioran: "Maresalul Antonescu era, poate, nebun, insa a dat, totusi, dovada de intelepciune si omenie, a salvat viata a cel putin 600.000 de evrei-romani. Nici un cuvant de recunostinta, nici un monument, nici o strada, in Israel, care sa-i pomeneasca numele". In anii comunismului stalinist Cioran era interzis, cine ii citea cartile putea ajunge lesne dupa gratii, unii chiar au si ajuns!, totusi, vorbele gurului de la Paris circulau oral, statuia ipotetica a lui Cioran a devenit o realitate in convorbirile soptite, statuia putea fi vazuta si admirata la Tel Aviv. Mai tarziu, a circulat si povestea unui Testament al liderului evreu Wilhelm Filderman, care, bineinteles, e tinut in ascuns la Yad Vashem, la Ierusalim. In asa-zisul testament, recunoscator, Filderman ii multumea maresalului, post mortem, pentru salvarea evreimii-romane. Lipsa ratiunii naste nu numai monstri, ci si aberatii!
Filderman nu a intentionat sa-l "reabiliteze" pe maresal, el nu a facut altceva decat ceea ce i se cere oricarui istoric onest, sa nuanteze. Destinele liderului evreu si maresalului roman s-au intalnit intr-un moment crucial al existentei evreimii-romane. A fost sansa evreilor ca Filderman a intuit ca are de-a face cu un om contradictoriu, un inrait antisemit, nu cu o fiara setoasa de sange evreiesc. Din acest unghi de vedere, toate comentariile sunt posibile.
In memoriile lui Filderman exista o propozitiune care a scapat atentiei cercetatorilor. "Sunt singurul politician din sfera de influenta a Axei care accepta sa intalneasca un evreu", i-a spus maresalul lui Filderman. Repet in gand vorbele lui Antonescu si mi-i imaginez stand fata-n fata, soarta evreilor e in mainile romanului, Filderman e si el amenintat, totul depinde de o vorba necugetata, reactiile maresalului sunt imprevizibile, sufera de lungi crize de febra, grijile razboiului il epuizeaza, Hitler ii irita orgoliile, are pe cap o tara intreaga, pe front - mor soldatii romani cu zecile de mii, nu au arme suficiente, nici hrana nu au destula soldatii, nici medicamente, dar uite ca si-a rupt o ora din viata, pentru a sta de vorba cu Filderman, nu poti scapa de evreul asta, iata-l venit din nou cu statistici si citate din Biblie, nu-i va spune nimic nou, i se va plange ca evreii mor cu zecile de mii in Transnistria, ca evreii nu au ce sa manance, si le lipsesc evreilor medicamente, ce vom face?, cine a intrebat, evreul sau maresalul?
Filderman mai spune in memoriile sale, ca 96% din evreii Romaniei dezmembrate au supravietuit Holocaustului. Scrie Filderman: "Maresalul Ion Antonescu a permis pastrarea obiceiurilor religioase, a sinagogilor si a rabinatului, a sistemului de invatamant, cultural, social si de ajutorare evreiasca." Nimeni nu va avea curajul sa-l acuze pe Filderman ca edulcoreaza imaginea maresalului. Acestea si altele sunt gesturile care ajunsesera la cunostinta lui Emil Cioran, asa ca nu trebuia sa mire ca sensibilizat, scriitorul ii va certa pe evrei pentru nerecunostinta fata de "salvatorul" lor? Daca ar fi stiut ceva mai mult despre infernul transnistrean, veci nu s-ar fi intrebat Cioran de ce evreii din Israel nu-i ridica lui Antonescu un monument.
Cine a lansat, mai tarziu, povestea existentei unei statui a maresalului la Tel Aviv, a facut cu buna stiinta sau fara sa vrea o gluma macabra.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.