Prin Decizia nr. 6569 din 13.12.2006 a Comisiei Europene privind "stabilirea unui mecanism pentru cooperare si pentru verificarea progresulului Romaniei, cu scopul de a elabora un set de criterii pentru domeniile reformei Justitiei si a luptei impotr
Prin Decizia nr. 6569 din 13.12.2006 a Comisiei Europene privind "stabilirea unui mecanism pentru cooperare si pentru verificarea progresulului Romaniei, cu scopul de a elabora un set de criterii pentru domeniile reformei Justitiei si a luptei impotriva coruptiei", tara noastra a fost obligata sa recupereze, in regim de urgenta, o serie de restante la capitolul Justitie, si sa raporteze periodic despre indeplinirea acestora.
Masurile dictate de Comisia Europeana sunt indispensabile pentru ca deciziile administrative si juridice din Romania, in domeniile libertatii, securitatii, Justitiei si pietei interne sa respecte statul de drept, si sa fie recunoscute pe viitor de statele membre. Esecurile "reformei" lui Macovei, care nu a reusit in cei doi ani de ministeriat sa evite steguletele pe Justitie, dar si unele lipsuri ale Consiliului Superior al Magistraturii vor trebui grabnic indreptate.
Comisia Europeana a identificat mai multe restante in Raportul de tara prezentat anul trecut, la 26 septembrie 2006, mai ales in ceea ce priveste consolidarea si eficienta sistemului judiciar si a corpurilor de consolidare legislativa, care inca mai au nevoie de progrese pentru a garanta un stat de drept. Ca atare, prin decizia sus-mentionata, Romaniei i s-au trasat o serie de sarcini pe linia Justitiei, pentru a evita clauza de salvgardare si consecinta ei cea mai dezastruoasa, nerecunoasterea deciziilor si hotararilor autoritatilor si magistratilor romani in spatiul UE.
Primul raport, la 31 martie 2007
Restantele din sistemul judiciar trebuie recuperate in mare viteza, prin masuri care sa ofere reale garantii cetatenilor europeni. Decizia din 13.12.2006 a Comisiei Europene, prevede ca daca "Romania nu reuseste sa intruneasca criteriile stabilite in aceast set, Comisia poate aplica masuri de salvgardare, conform Articolelor 37 si 38 din Acordul de Aderare, inclusiv suspendarea obligatiei statelor membre de a recunoaste si executa, in conformitate cu conditiile stabilite in legea comunitara, hotarari judecatoresti ale Romaniei, cum ar fi mandatele de arestare europene (..) Prezenta Decizie se va abroga cand toate criteriile vor fi intrunite satisfacator". Incepand cu 31 martie 2007, iar ulterior in data de 31 martie a fiecarui an, Romania va prezenta Comisiei un raport despre progresele facute in ceea ce priveste intrunirea criteriilor impuse. Raportul periodic al Romaniei pe Justitie va fi comunicat de Comisie catre Parlamentul European si Consiliul Europei, cu propriile comentarii si observatii.
Indicatii pentru Romania
Iata care sunt, rezumativ, cele patru sarcini trasate Romaniei, prin Decizia din 13.12.2006:
1 - "sa asigure un proces juridic mai transparent si mai eficient, prin consolidarea eficientei Consiliului Superior al Magistraturii. Sa raporteze si sa monitorizeze impactul noilor Coduri, Civil si Penal;
2 - sa creeze o agentie pentru integritate, ale carei atributii sa constea in verificarea averilor, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, precum si in emiterea de decizii obligatorii pe baza carora se pot da sanctiuni;
3 - sa continue progresul deja inregistrat si sa organizeze investigatii profesioniste, impartiale, cu privire la acuzatiile de coruptie la nivel inalt;
4 - sa continue cu alte masuri pentru prevenirea si combaterea coruptiei, mai ales la nivel local."
Aceste sarcini sunt detaliate in cele ce urmeaza, cu referiri exemplificative pentru fiecare punct. In cazul in care lista cu cele patru sarcini nu va fi indeplinita, Decizia CC vorbeste de instituirea unor masuri de sanctionare a statului roman prevazute deja in acordul de aderare incheiat cu Romania si Bulgaria: "Aceste masuri pot lua forma suspendarii temporare a aplicarii oricaror conditii sau decizii privind relatiile dintre Romania sau Bulgaria si orice alt stat membru sau state membre, fara a prejudicia continuarea unei cooperari juridice stranse. Clauza de salvgardare poate fi invocata chiar si inainte de aderare, pe baza rezultatelor monitorizarii, iar masurile adoptate vor intra in vigoare in prima zi a aderarii, daca nu se stabileste o data ulterioara. Masurile vor fi mentinute cat timp sunt strict necesare si vor fi eliminate cand dificultatea se va remedia. Oricum, ele pot fi aplicate si dupa ce perioada specificata in primul paragraf a trecut, daca dificultatile persista.
Lipsa de transparenta si eficienta
La punctul 1, pentru asigurarea unui proces juridic mai transparent si mai eficient, pentru consolidarea eficientei Consiliului Superior al Magistraturii si monitorizarea impactului noilor Coduri, Civil si Penal - Comisia Europeana a cerut Romaniei: "Sa se implementeze orice masuri necesare, inclusiv cele stabilite in Planul de Actiune al Consiliului Superior al Magistraturii, adoptat in iunie 2006, care ofera o interpretare detaliata si aplicarea legii la toate nivelurile instantelor din intreaga tara, dupa consultarea de rigoare a tuturor judecatorilor, procurorilor si avocatilor. Sa se monitorizeze impactul masurilor legislative si administrative recent adoptate.
Sa se realizeze si sa se implementeze un plan cu privire la personalul din Justitie, pe baza evaluarii nevoilor, acum in desfasurare. Sa se dezvolte si sa sa se implementeze un plan de restructurare a Misterului Public, care sa serveasca la rezolvarea dificultatilor de management si resurse umane.
Sa se monitorizeze impactul recent adoptatelor amendamente la Codul Penal si Codul de Procedura Penala asupra sistemului Justitiei, astfel incat orice masuri de corectie necesare sa fie incluse in planurile pentru noile Coduri. Sa se raporteze si sa se monitorizeze progresul realizat in ceea ce priveste adoptarea noilor Coduri, inclusiv consultarea de rigoare si impactul pe care adoptarea lor il va avea asupra sistemului juridic.
Sa se amelioreze capacitatea Consiliului Superior al Magistraturii de a-si indeplini principalele atributii, precum si eficienta aceleiasi institutii. Sa se acorde atentie speciala potentialelor conflicte de interes si actiunilor lipsite de etica ale membrilor Consiliului. Sa se recruteze inspectori juridici, potrivit cu recent adoptatele criterii obiective, astfel incat reprezentarea regionala a inspectorilor sa se imbunatateasca"
Comisia Europeana vrea profesionism si impartialitate
Legat de preconizata agentie pentru integritate, ale carei atributii sa constea in verificarea averilor, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, Comisia Europeana stabileste urmatoarele: "Sa se adopte o legislatie care sa stabileasca o agentie pentru integritate eficienta si independenta, cu atributii in verificarea averilor, a potentialelor conflicte de interes, dar si in emiterea de decizii obligatorii pe baza carora se pot hotari sanctiuni. Sa se creeze Agentia Nationala de Integritate, cu toate resursele umane si financiare necesare pentru indeplinirea sarcinilor".
Referitor la punctul 3, Comisia Europeana ne cere sa asiguram investigatii profesioniste, impartiale, cu privire la cazurile de coruptie la nivel inalt: "Sa se continue raportul despre investigatiile profesioniste si impartiale cu privire la acuzatiile de coruptie la nivel inalt. Sa se garanteze stabilitatea legala si institutionala a sistemului anticoruptie, mai ales prin mentinerea procedurilor curente de numire si revocare a Procurorului General al Romaniei, a Procurorului General al Departamentului National Anticoruptie si a altor oficiali din Parchetul General." Cu privire la punctul 4, Comisia impune: "Sa se evalueze rezultatele recent incheiatelor campanii de constientizare si, daca este necesar, sa se propuna activitati viitoare, focalizate pe sectoarele cu risc mare de coruptie. Sa se raporteze despre utilizarea masurilor menite sa reduca sansele coruptiei si sa se stabileasca un management local mai transparent, precum si despre sanctiunile luate impotriva persoanelor cu functie publica, mai ales la nivel local".
Acuzatiile magistratilor
Asociatia Magistratilor din Romania - cea mai importanta organizatie profesionala a procurorilor si judecatorilor, acuza printr-un comunicat de presa "fenomenul de politizare a Justitiei", care capata conotatii internationale. AMR o acuza pe Monica Macovei ca a confiscat notiunea de reforma in sistemul judecatoresc, autodefinindu-se drept "garantul reformei, al consolidarii unei justitii impartiale". Comunicatul AMR arata ca "gratularea ministrului Justitiei cu titulatura de stindard al luptei contra coruptiei, denota o autosuficienta periculoasa, o confiscarea politica declarata a reformei in justitie, o crasa incalcare a principiilor constitutionale, a statului de drept". AMR acuza "actiunile constante de denigrare ale ministrului Justitiei privind magistratii" si practicarea de catre Macovei a "turismului international, cu unicul scop de a se auto-preaslavi in ochii strainatatii, pe banii publici". Asociatia ii avertizeaza pe oficialii europeni sa ia seama la "senzatia de haos total in sistemul legislativ, marcat de o instabilitate incredibila", dar mai ales asupra faptului ca ministerul condus de Macovei nu si-a indeplinit obligatiile asumate in raporturile cu Bruxelles-ul, intarziind nepermis sa initieze o serie de legi indispensabile bunei functionari a instantelor si parchetelor. AMR va sesiza Comisia Europeana si Parlamentul European cu privire la diversiunile mediatice ale ministrului Monica Macovei care "clameaza pe toate canalele interne si mai ales internationale un adevar simulat: <<eu sunt reforma, cu mine incepe si se termina reformarea sistemului judiciar>>".
Miting pro-Macovei
Sase organizatii non-guvernamentale vor organiza, marti, 27 februarie, cu incepere de la ora 16.00, un miting in Piata Universitatii pentru sustinerea luptei anticoruptie si a celor care poarta efectiv aceasta lupta, in special a ministrului Justitiei Monica Macovei. Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, APADOR-CH (n. red. - a carei presedinte a fost actualul ministru Macovei), Grupul Offensive, Academia de Advocacy si Freedom House au lansat ieri un apel de "Chemare la miting", manifestarea de strada fiind intitulata "Martisor Anticoruptie". In sloganurile chemarilor la miting se specifica: "Te intereseaza sa traiesti demn intr-o tara normala? Te intereseaza lupta impotriva coruptiei? Te intereseaza ca Monica Macovei sa lucreze in continuare pentru tine? Vino in Piata Universitatii marti, 27 februarie, intre orele 16.00-18.00, pe treptele Teatrului National. Ne intereseaza pe toti. Ia-ti si tu martisorul anticoruptie!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.