Aproape 200 de firme din Romania, Ungaria, Elvetia, Polonia, Italia si Slovacia expun la Cluj solutii si idei noi in materie de constructii.

Tirgul „Ambient Construct", organizat de Expo Transilvania, este cel mai mare de acest tip din Transilvania. Ofertele de acum iau in calcul regulile europene, dar lasa tot mai mult loc fanteziei.

Clasica gresie din baie poate fi inlocuita cu imagini realizate din vopsea sau din orice alt material si imbracate in rasina. „Avantajele rasinii sint foarte multe. Manopera se face rapid, intretinerea e foarte usoara, nu se sparge, rezista la trafic intens si tine caldura. Un metru patrat costa cam 100 de euro, dar depinde si de model", spune Niculai Stefanuti, director general al firmei Nige Impex din Cluj.

El sustine ca a avut clienti carora le-a imbracat in rasina o mie de frunze de toamna, culese din padure, fin, scoici, orez si spaghete, dar „am avut si un client care si-a pus piuneze cu virful in sus". Rasinile sint produse de firma Nord Resine din Italia si pot fi folosite atit in locuinte particulare, cit si in spitale, abatoare sau centre comerciale.

Terenul de fotbal din curte

Pentru cei care isi doresc un teren de minifotbal sau de tenis in spatele casei, Delap aduce solutia: gazon sintetic, produs de Desso-DLW din Germania. „Il montam pentru scoli, terenuri private, vile sau chiar pe suprafete mai mari. Este rezistent la apa si are cauciuc in el, pentru elasticitate. Metrul patrat este cam 30 de euro plus TVA, in pret intra si manopera", explica Horea Bunta, administratorul Delap Invest Romania. Cererea pentru astfel de gazoane este in crestere, spune el. Firma lui este si unic producator de caramida aparenta, un material ce poate fi utilizat la case, birouri, chiar la blocuri de mare inaltime, care vine intr-o paleta de sute de culori si costa cam 20-30 de lei metrul patrat, plus TVA. Standul Velux Romania prezinta, in marime naturala, o mansarda, la mare cautare. „In Brasov si Sibiu, sistemul mansardarii este in floare. La Cluj si Oradea, mai putin, aici sint mai multe probleme cu autoritatile", afirma Daniel Iordache, reprezentantul firmei.