Varujan Vosganian, ministrul Economiei, spune ca Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica nu pot fi listate inainte de 2008.

Listarea pe bursa a companiilor Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica nu este posibila inainte de 2008, in timp ce societatea Transgaz ar putea fi listata in acest an, a declarat ieri ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian.

„In 2007, demaram procedurile de listare a acestor companii si, poate, vom putea lista Transgaz pina la sfirsitul anului, insa celelalte ar putea fi listate chiar spre sfirsitul anului 2008", a declarat ministrul Economiei, citat de NewsIn.

Vosganian a anuntat ca pentru listarea Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica nu va fi utilizat acelasi consultant cu cel selectat pentru Transgaz, iar procesul pentru desemnarea acestora va fi separat. Consultantul Transgaz va fi cunoscut saptamina viitoare.

Intrebat daca exista posibilitatea privatizarii, in viitorul apropiat, a resurselor de gaze naturale, Vosganian a precizat ca este posibil sa fie acordate licente de exploatare si altor companii private.

„Avem doua variante in privinta Romgaz. Fie continuam ca si pina acum, fie vom elabora licente de exploatare si pentru alte companii private care sa investeasca in aceasta activitate, dar nu este o prioritate privatizarea resurselor de gaze", a completat ministrul de resort.

Procedurile, in saptaminile urmatoare

Potrivit lui Vosganian, in cursul saptaminilor urmatoare, Ministerul Economiei si Comertului va incepe evaluarile pentru a demara procedurile de listare a Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz, „exact in aceasta ordine".

„Transgaz urmeaza sa fie listata si ea", a declarat ministrul de resort. In luna august a anului trecut, cu ocazia lansarii la Bursa de Valori a Transelectrica, ministrul Economiei si Comertului de atunci, Codrut Seres, anunta ca Transgaz va fi listata, in primavara anului 2007, la Bursa de Valori.

Vosganian a mai aratat ca sectorul energetic are nevoie de investitii de circa cinci miliarde de euro, iar 1,5 miliarde de euro se pot obtine din vinzarea unor pachete minoritare de actiuni, pe piata de capital.