„Avem o tara. Vestea buna este doar pentru pescari: inca se mai poate pescui in ea."

Dunarea va fi intotdeauna un loc magic pentru pescarul roman. Dovada ca mai exista peste in ea o reprezinta pescarii sportivi, care vin de la sute de kilometri distanta pentru a visa cu ochii deschisi capturi, trofee si prieteni invidiosi.

Evadare la Topalu

Daca aveti acasa lansete, mulinete si naluci, daca va sta gindul toata saptamina la stiuci si salai, atunci izbavirea o veti gasi plecind pe Autostrada Soarelui. Nu oricum si oriunde. Musai sa dati o tura prin Slobozia si Tandarei, pentru a fi siguri ca treceti Dunarea pe la Giurgeni. Dupa ce lasati in urma localnicii care dau din miini pentru a va face sa intelegeti ca au avut succes la braconajul electric si vor sa va vinda ceva pesti, platiti podul, pentru a sti unde sint banii dumneavoastra. Faceti si asta, doar sinteti in weekend si vreti sa va relaxati, iar dupa Hirsova tineti drumul spre Constanta si faceti la dreapta la Hanul Morilor spre Tichilesti, de unde mai aveti doar opt kilometri si ajungeti in Topalu.

Arta, fosile si jiguri

La Topalu veti simti adierea fluviului, veti zari Dunarea cum sclipeste avind ca fundal padurea care ii imbraca celalalt mal. Inainte sa dati buzna spre apa vreau sa va spun ca Topalu este o comuna dobrogeana atipica. Aici veti gasi Muzeul de arta „Gheorghe Vintila", unde puteti admira 228 de picturi semnate de Petrascu, Andreescu, Bancila, Grigorescu, Luchian, Tonitza si Ciucurencu, plus sculpturi ale maestrilor Paciurea, Medrea si G. Tudor. Daca nu simtiti o chemare artistica de weekend aveti si varianta rezervatiei paleontologice situate la est de Topalu, unde puteti admira coralii impietriti din vremea neojurasicului. Acum, ca ati aflat toate acestea, puteti merge la peste. Cautati golful, il stiu toti din partea locului. Stiuci si salai inoata in anafor, la adinc, dar se apropie si de mal, hranindu-se in pragurile de aici, unde jigurile si nalucile suple sint armele letale ale pescarului. Doar pentru asta ati venit.