"Definitivarea modalitatii prin care se separa petrochimia va fi realizata pana in luna aprilie. Nu am stabilit inca valoarea activelor", a spus oficialul Petrom, raspunzand unei intrebari a presei dupa ce a participat la un seminar pe teme de energi
"Definitivarea modalitatii prin care se separa petrochimia va fi realizata pana in luna aprilie. Nu am stabilit inca valoarea activelor", a spus oficialul Petrom, raspunzand unei intrebari a presei dupa ce a participat la un seminar pe teme de energie, organizat de ziarul "Gandul".
Mariana Gheorghe a aratat ca activele legate de petrochimie ar putea fi transferate unor parteneri cum ar fi Oltchim Ramnicu Valcea, in schimbul unor actiuni detinute de stat la Petrom sau cu plata in numerar. "Intentia noastra este sa externalizam petrochimia, masura incadrata in strategia pe care ne-am propus-o", a afirmat directorul general al Petrom, transmite Mediafax. Mariana Gheorghe a confirmat ca Oltchim si actionarul sau majoritar, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), s-au aratat interesate sa preia activitatile de petrochimie si piroliza de la Arpechim.
Comisie Petrom - AVAS
La randul sau, presesdintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, marti, ca statul intentioneaza sa preia sau sa controleze pachetul majoritar la o firma care va prelua activitatile de petrochimie de la Arpechim, in schimbul unei parti din titlurile pe care le detine la Petrom. "Am avut o intalnire cu cei de la Petrom, in care ne-au instiintat ca piroliza nu este in obiectul de activitate al OMV si ca doresc sa o transfere catre o societate care ulterior sa fie vanduta. Noi (AVAS - n.r) le-am explicat ca suntem interesati sa preluam aceste active sau sa devenim actionari majoritari la noua firma, pentru a putea asigura aprovizionarea cu materie prima a companiei Oltchim", a afirmat Atanasiu. El a precizat ca a fost infiintata o comisie comuna Petrom-AVAS, care urmeaza sa puna in practica obiectivele ambelor parti.
Arpechim este una din cele doua rafinarii operate de Petrom, alaturi de cea de la Petrobrazi. Contractul de privatizare prin care OMV a devenit actionar majoritar la Petrom prevede ca rafinaria Arpechim nu face parte din activele de baza ale Petrom, astfel ca poate fi instrainata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.