Majoritatea statelor vechi membre UE se mentin peste media europeana, cu exceptia Italiei, Spaniei si a Greciei, in vreme ce aproape toate statele membre noi, exceptand Cipru, se plaseaza sub medie. Factorii care influenteaza gradul de multumire sunt
Majoritatea statelor vechi membre UE se mentin peste media europeana, cu exceptia Italiei, Spaniei si a Greciei, in vreme ce aproape toate statele membre noi, exceptand Cipru, se plaseaza sub medie. Factorii care influenteaza gradul de multumire sunt veniturile, programul de munca, posibilitatea de dezvoltare a abilitatilor si de avansare in cariera, precum si controlul individual asupra activitatii desfasurate. Angajatii danezi, norvegieni, britanici si cehi sunt cei mai multumiti de locul de munca - peste 90%, iar romanii si turcii ocupa ultimele locuri in clasament, cu procentaje sub 60%. Romania inregistreaza, alaturi de Turcia, cel mai redus procent al angajatilor de inalta calficare care lucreaza in birouri, sub 20%, in conditiile in care media europeana se apropie de 40%. Un procent de 63,2% dintre barbati si 51,6% dintre femei lucreaza, 2% din totalul fortei de munca este angajata in baza unor contracte temporare, iar 9,2% din salariati au locuri de munca part-time.
Circa 15% din angajatii romani utilizeaza computerul sau Internetul la locul de munca, nivel asemanator celui raportat in Bulgaria si Turcia, dar inferior procentajelor din restul statelor europene. La nivelul celor 27 de state UE, media este de 37%. Pe de alta parte, munca a peste 30% din salariatii romani, bulgari si turci este influentata de folosirea unor utilaje, comparativ cu o medie europeana de 27%. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.