„Mincinos", om al cavernelor", „nesimtit" sint primele etichete pe care le-a primit Traian Basescu, imediat dupa interventia in direct avuta la TVR, in care a tinut sa-i dea o replica premierului Tariceanu.

Asemenea epitete nu s-au auzit niciodata la adresa unui presedinte al Romaniei, dar nici nu s-a mai pomenit ca seful statului sa-l faca „mincinos" pe primul-ministru.

Am putut constata, in direct, la ora de virf, cum s-a radicalizat viata politica. Am simtit si ura care ii desparte pe cei doi inalti demnitari. Se pare ca pentru presedintele Basescu si premierul Tariceanu nu mai exista nici o cale de intoarcere.

Interventia telefonica a lui Traian Basescu trebuie analizata din mai multe unghiuri de vedere. Pentru electoratul sau a fost bine ca nu a tacut si nu l-a lasat pe Tariceanu sa scape netaxat. Cei care il sustin pe premier spun ca presedintele a intervenit special, cind discutia din studio tocmai se oprise la RAPPS si la afacerile pe care fosta sa protejata le-a facut cu aceasta institutie. Dincolo de dimensiunea umana, unde deteriorarea relatiilor este definitiva, se afla cea institutionala. Se pare ca in acest moment blocajul politic tinde sa cuprinda si cele doua institutii democratice, Executivul si Administratia Prezidentiala. Tonul discutiei dintre premier si presedinte este si el de analizat, iar aici, chiar si sustinatorii prezidentiali cei mai fideli au admis, „la cald", ca nu a fost tocmai cel mai potrivit. Se poate spune ca Traian Basescu culege acum ce a semanat. Stilul sau de discurs a fost imprumutat de toti politicienii, degenerind in vulgaritate.

Populatia este impartita in pro-Basescu si anti-Basescu, dupa cum, pe vremuri, era pro-FSN si anti-FSN. Nuantele nu mai sint acceptate. Cine il critica pe Basescu este injurat daca, la un moment dat, il lauda pentru ca a facut ceva bun, cine il lauda constant este renegat daca ii gaseste pricina, oricit de intemeiata ar fi aceasta. Aceasta judecata in alb si negru nu este altceva decit o anticamera a extremismului. Traian Basescu a reusit sa radicalizeze intr-atit societatea incit accederea la putere a unui partid ivit dintr-o extrema nu ar fi decit un pas firesc in optiunile electorale. Sondajele avertizeaza de fiecare data prin cifre asupra acestui pericol. In afara de asta, tandemul Basescu-Tariceanu reuseste sa compromita si dezbaterea doctrinara stinga-dreapta. Structural, Basescu este un individ de stinga. El demonizeaza insa si stinga, si dreapta. La dreapta arata cu degetul spre zona dura reprezentata de Patriciu, stiind exact ca momentan nu exista o clasa de mijloc care sa poata sustine o dreapta moderata.

Cit priveste stinga, Basescu are grija sa o identifice mereu cu PSD-ul, generind reticenta fata de stinga politica. In acest timp, intr-un mod extrem de abil, reuseste sa adune voturi din ambele parti, ceea ce il legitimizeaza apoi pe intregul spectru. Este o politica folositoare pentru cariera unui om, nu pentru progresul unei societati.