Sociologul Hans Dieter Klingemann merge pe teren zilnic cu un reporter al Realitatii TV in documentare. Si asa iese Raportul Klingemann, o vorba nemteasca despre realitatea romaneasca. De luni pina vineri, de la ora 21.00.

Cum ara
Sociologul Hans Dieter Klingemann merge pe teren zilnic cu un reporter al Realitatii TV in documentare. Si asa iese Raportul Klingemann, o vorba nemteasca despre realitatea romaneasca. De luni pina vineri, de la ora 21.00.

Cum aratati pe ecran?

Nu stiu cum arat. Ma uit mereu in ochii frumoasei mele moderatoare.

Noi spunem: Romania este o tara ramasa cu 50 de ani in urma civilizatiei. Dumneavoastra?

Nimeni nu poate estima cit timp este necesar. Raspunsul este: depinde. Constructiile, afacerile imobiliare, productia de componente IT (de computer) si serviciile sint deja dezvoltate si vor prinde rapid din urma lumea civilizata. Ar trebui sa fiti orb sa nu vedeti dinamica Bucurestilor. Intr-adevar sint multi oameni la tara, multi care se ocupa cu agricultura. Daca restructurarea agriculturii (inclusiv educatia) si diversificarea economiei in mediu rural (mica industrie, turism etc.) sint sustinute eficient si strategic prin actiuni politice, atunci aveti nevoie de 10, 20 de ani. Daca nu, diferenta dintre sat si oras se va adinci. Si cu atit va fi mai greu pentru tara.

Cum credeti ca romanii vor reusi sa-i traga pe sfoara pe ceilalti in relatia cu Uniunea Europeana?

Trasul pe sfoara in UE este mai dificil decit va imaginati. Au incercat si altii inainte. De aceea UE a construit un sistem de control destul de eficient in timp. Nu este numai dificil sa inseli in UE, dar si costa mult. Inselatul este o problema generala in toate tarile UE, in special in proiecte sustinute de fonduri destinate agriculturii sau fonduri regionale. Romanii nu sint prosti. Spre binele lor este sa nu acopere inselatoria, ci s-o previna.

Romanii au intrat in Europa, in momentul unei Europe ce-si plinge de mila.

A fost decizia dumneavoastra sa alegeti integrarea europeana. Nici o tara nu a fost fortata sa adere. Eu, personal, nu pot sa-mi imaginez cum germanii si-ar fi putut reveni dupa ororile celui de-al Doilea Razboi Mondial, fara Uniune. Daca nu am avea Uniunea, suferinta Europei ar fi mult mai mare. Pentru multe, Europa este gasita tap ispasitor. Situatia demografica se schimba, barbatii si femeile (in special femeile) traiesc mai mult. Lucru ce are impact in sistemul de pensii. Bunastarea nationala este sub stres. Oamenii sint nesiguri si dau vina pe UE. Inlaturati Uniunea si toti vor plinge si vor suspina dupa ea.

Zvonurile si birfele ne plac.

Acest lucru nu este o caracterstica a romanilor. E o prejudecata sa crezi asta. Asa cum rapoartele zilnice despre politica par a include vechi prejudecati. Cum ar fi ca politicienii si partidele lor politice sint corupte, sint lenesi. Oamenilor le place sa auda ceea ce isi doresc sa auda. Oricum, nici acest lucru nu este propriu numai romanilor. Romanii sint ca noi, fiinte umane care spera, care se bucura sau sufera, carora le este frica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.