Belgradul "doreste sa deschida un nou proces de negocieri" in loc sa discute planul Ahtisaari, "aplicabil numai in cazul unui Kosovo independent", a declarat, ieri, reprezentantul Pristinei la discutiile din capitala austriaca, acuzand partea sarba c
Belgradul "doreste sa deschida un nou proces de negocieri" in loc sa discute planul Ahtisaari, "aplicabil numai in cazul unui Kosovo independent", a declarat, ieri, reprezentantul Pristinei la discutiile din capitala austriaca, acuzand partea sarba ca incearca sa aduca discutiile in punctul din care au plecat. "Nu respingem planul in totalitate. Respingem numai prevederile care violeaza integritatea teritoriala a Serbiei", au afirmat, in replica, negociatorii sarbi, subliniind ca actioneaza "de buna credinta". Dezamagit de start, emisarul ONU, Martti Ahtisaari, si-a reluat aprecierile pesimiste, exprimate in ajunul inceperii discutiilor, precizand ca, "in ceea ce priveste statutul (Kosovo, n.red.), nimic nu a indicat faptul ca cele doua parti ar fi dispuse sa adopte un alt punct de vedere". Oficialul ONU a respins, pe de alta parte, o eventuala prelungire a discutiilor, de altfel programate sa se incheie la inceputul lunii martie, avertizand ca situatia securitatii regiunii ar putea deveni "problematica in cazul unor amanari perpetue". Desi respinse de Belgrad si partial acceptate de Pristina, propunerile prezentate de Ahtisaari - care forteaza independenta provinciei sarbe, acum majoritar albaneza, fara a mentiona in mod explicit acest lucru - se dovedesc a fi deosebit de atragatoare pentru republicile separatiste din spatiul ex-sovietic, "ministrii de Externe" din Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria reunindu-se, marti, in capitala rusa, pentru a dezbate perspectiva obtinerii statutului de independenta de catre republicile separatiste, declarandu-se dispusi sa adopte modelul Kosovo, "indiferent de atitudinea Occidentului". (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.