Planul a fost abandonat in urma interventiei fostului director al Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) de peste Prut, Valeriu Pasat, care i-a cerut lui Ioan Talpes, consilier prezidential in acea perioada, sa impiedice operatiunea, a declara
Planul a fost abandonat in urma interventiei fostului director al Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) de peste Prut, Valeriu Pasat, care i-a cerut lui Ioan Talpes, consilier prezidential in acea perioada, sa impiedice operatiunea, a declarat senatorul roman in cadrul unei conferinte organizate la Chisinau, la implinirea a 15 ani de la inceputul razboiului de pe Nistru. "(Pasat) a fost pe la Bucuresti, s-a plans de mine atunci la serviciile speciale de acolo", a declarat Ilascu, precizand ca "a fost si sfatuit sa renunte" la planurile sale, intr-o perioada in care CEDO judeca plangerea sa impotriva autoritatilor transnistrene. "Mi s-a sugerat de unele persoane de acolo sa ma potolesc, sa-i las incolo... Bineinteles ca intr-o forma foarte binevoitoare", a spus senatorul roman. "Domnia sa a fost interceptat elegant si i s-a comunicat ca ar fi un dezastru posibil daca ar declansa o astfel de actiune, deoarece informatia deja circula si era de presupus ca se afla inclusiv la dispozitia celor care ar fi trebuit sa contracareze o asemenea actiune", a confirmat Ioan Talpes, citat de BBC. Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivantoc, Petru Godiac si Valeriu Garbuz au fost incarcerati in Transnistria in iunie 1992, sub acuzatia de comiterea de crime de razboi si acte teroriste.
Garbuz a fost eliberat dupa numai cateva luni, dupa ce a recunoscut acuzatiile, Godiac in iunie 1994, dupa expirarea termenului de detentie, iar Ilascu in 2001. Lesco a parasit inchisorile transnistrene in iunie 2004, dupa expirarea condamnarii de 12 ani de inchisoare. Doi dintre membrii "grupului Ilascu" - Tudor Petrov-Popa si Andrei Invatoc - se afla in continuare in detentie, autoritatile de la Tiraspol refuzand eliberarea lor, in pofida dispozitiilor CEDO din iulie 2004 privind punerea in libertate, imediat, a acestora. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.