Celalalt sistem major e cel uninominal; in sistemul uninominal, partidul care obtine majoritatea voturilor in fiecare circumscriptie electorala il trimite in Parlament pe alesul sau. In practica, se pot intampla in sistemul uninominal nedreptati flag
Celalalt sistem major e cel uninominal; in sistemul uninominal, partidul care obtine majoritatea voturilor in fiecare circumscriptie electorala il trimite in Parlament pe alesul sau. In practica, se pot intampla in sistemul uninominal nedreptati flagrante; un partid care a obtinut, de pilda, 60 la suta din voturi sa aiba, in Parlament, 80 la suta din locuri si chiar, teoretic, 99 la suta.
De ce este preferabil atunci sistemul uninominal dupa parerea multora? Pentru ca alegatorul trimite in Parlament candidatul pe care si-l doreste; intre alegator si parlamentarul ales legatura este mai directa si mai puternica. Pe de alta parte, prin votul sau alegatorul poate sanctiona partidele care, din politicianism, cauta sa-si plaseze in Parlament protejati lipsiti de merit, ceea ce este greu de conceput intr-un sistem proportional.
Cele doua sisteme - proportional si uninominal - au, deci, avantajele si defectele lor. Majoritatea tarilor europene folosesc, de aceea, un sistem combinat.
Cum sunt privite sistemele electorale de partidele politice? Un partid slab va evita sistemul uninominal, caci risca sa ramana pe dinafara Parlamentului. Cum sunt evaluate sistemele electorale de specialisti? Sistemul majoritar de circumscriptie - spun ei - favorizeaza partidele puternice.
Optiunea pentru un sistem sau altul depinde, insa, si de ce fel de democratie ne dorim. Punem accentul pe o democratie functionala? Atunci, de preferat este sistemul uninominal de circumscriptie (aplicat in Statele Unite si Marea Britanie). Punem pe primul plan, insa, echitatea si participarea cetatenilor la conducere? Atunci, in ciuda neajunsurilor practice, preferabil este sistemul proportional.
Un lucru mai trebuie subliniat: cu cat este un sistem electoral mai complicat, cu atat este el mai greu inteles de electorat. Din pacate, unele sisteme electorale perfectionate sunt si complicate, presupunand un electorat cultivat. Deci, atentie marita: succesul reformei electorale depinde si de standardul de cultura al societatii, nu numai in Romania, ci peste tot in lume.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.