Un copil bucurestean din trei va ramine, la toamna, fara loc la gradinita, conform estimarilor Inspectoratului Scolar. „Avem in Bucuresti un deficit de 10.000 de locuri. Am incercat programe prin care locurile sa creasca. Sint insa constient de faptul ca nu vom putea acoperi aceste lipsuri pina la 15 septembrie", a marturisit Cristian Alexandrescu, seful Inspectoratului Scolar Bucuresti. In Capitala sint 30.000 de copii de virsta prescolara.

Problema construirii de noi gradinite care sa acopere numarul mare de copii prescolari tine de consiliile locale, generale si de primarii. „Eu nu pot decit sa trag un semnal de alarma. Presupun ca, daca ne chinuim, in maximum doi ani o sa putem sa asiguram un numar mult mai mare de locuri", spune Alexandrescu.

Si la scoala sint probleme, desi locurile pentru clasa I ar fi suficiente. Parintii prefera sa aleaga pentru copiii lor scoli despre care stiu ca sint foarte bune. „Problema este ca sint unitati de invatamint care sint suprasolicitate de parinti si unitati de care acestia fug. Daca au o scoala linga bloc, parintii prefera sa isi trimita copiii chiar si in alt sector daca stiu ca este vorba despre o unitate de invatamint buna", spune Cristian Alexandrescu.

Pentru a supravietui, scolile vor fi obligate sa faca schimbari. „Nu mai conteaza ca acum trei ani elevul a cerut sa fie inscris. Trebuie sa se tina cont de niste criterii eligibile si corecte", este de parere inspectorul.