Premierul britanic, aliat recunoscut si neconditionat al presedintelui american George W. Bush in politica acestuia fata de Irak, a anuntat, ieri, ca, in mod categoric, tara sa va reduce numarul trupelor din statul oriental. Declaratia constituie
Premierul britanic, aliat recunoscut si neconditionat al presedintelui american George W. Bush in politica acestuia fata de Irak, a anuntat, ieri, ca, in mod categoric, tara sa va reduce numarul trupelor din statul oriental. Declaratia constituie un act de mare curaj din partea liderului din Downing Street, dupa ce, la finele lui ianuarie, seful Casei Albe si-a comunicat decizia de a suplimenta cu 21.500 de oameni contingentul detasat in zona.
Conform declaratiilor lui Blair, din Irak vor fi retrasi, in urmatoarele cateva luni,1.600 de militari, din cei 7100 stationati in Basra la acest moment. Acestia vor ramane, se pare, in spatiul de criza, pana in 2008, si chiar peste acest temen, "daca va fi necesar", relateaza Reuters. Premierul britanic a explicat ca reducerea efectivelor nu inseamna si "diminuarea capacitatii de lupta", armata britanica urmand sa isi asume rolul de sustinere si antrenare a trupelor irakiene din regiunea Basra. "Treptat vom putea reduce si mai mult numarul efectivelor britanice, posibil sub nivelul de 5500", a conchis seful Executivului de la Londra. Retragerea celor 1600 de militari britanici din Irak va avea loc in aprilie sau mai, a confirmat ministrul britanic al Apararii, Des Browne. "Efectivele vor fi reduse cand va avea loc inlocuirea trupelor aflate in prezent acolo", a precizat ministrul, pentru postul de televiziune Sky News. De mentionat ca, in urma cu doi ani, in Irak erau detasati 9000 de militari ai Armatei Regale Britanice. Reducerea efectivelor britanice pare sa fie o consecinta a transferului autoritatii de la Bagdad in sarcina militarilor irakieni. De altfel, fortele britanice au predat, marti, comanda principalei unitati de armata din Basra autoritatilor irakiene. Potrivit explicatiilor presedintelui George W. Bush, Statele Unite au suplimentat prezenta militara la Bagdad, in efortul de combatere a insurgentilor din aceasta tara si de stabilizare a Capitalei. Presa britanica nota, ieri, ca presedintele american si premierului britanic au dezbatut, telefonic, subiectul oportunitatii prezentei trupelor coalitiei pe teritoriul irakian.
SUA nu sustin o politica a retragerii
Decizia Marii Britanii de a incepe retragerea fortelor sale din Irak este un semn de progres in sudul tarii, a declarat, ieri, vicepresedintele american Dick Cheney. "Observ o confirmare a faptului ca in unele regiuni din Irak (...) lucrurile merg destul de bine", a declarat el intr-un interviu acordat postului de televiziune ABC in Japonia. Oficialul american a asigurat ca armata americana isi va incheia "onorabil" misiunea in Irak, devenita din ce in ce mai lipsita de popularitate, atat pentru opinia publica americana, cat si pentru tarile aliate, relateaza Reuters. "Stim ca atacurile teroriste nu sunt un exercitiu de forta, ci un efect al perceptiei vulnerabilitatii. Stim ca daca am parasi Irakul inainte de finalizarea misiunii, inamicul ar veni dupa noi. Vreau sa stiti ca poporul american nu va sustine o politica a retragerii. Vrem sa finalizam misiunea, vrem sa ne intoarcem acasa onorabil", a subliniat vicepresedintele, aflat, ieri, in vizita in Japonia, la doar cateva saptamani dupa ce ministrul nipon al Apararii afirma ca interventia in Irak a fost "o greseala".
"Coalitia ramane intacta"
Tot ieri, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a declarat ca, in pofida deciziei britanice de reducere a efectivelor, coalitia internationala din Irak ramane intacta, relateaza Reuters. "Coalitia ramane intacta, iar Marea Britanie va mentine mii de militari in sudul Irakului", a asigurat Rice in cadrul unei conferinte de presa comune cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. "Exista planul conform caruia, daca puterea este transferata autoritatilor irakiene nu mai este nevoie de prezenta internationala", a justificat demnitarul american. Blair considera ca exista semnale care atesta ca Siria este pregatita sa coopereze pentru stabilizarea situatiei din Irak.
Pleaca si Danemarca
Exemplul Londrei a fost urmat de Copenhaga, premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, anuntand, ieri, ca isi va retrage trupele din Irak in august. Danemarca a mobilizat 460 de militari in sudul Irakului, care actioneaza sub comandament britanic. Intre timp, violentele pe teren continua. Un atac impotriva unui camion-cisterna care transporta clor, comis, ieri, in vestul Bagdadului, s-a soldat cu cel putin doi morti si sapte raniti. Alte 35 de persoane au fost intoxicate in urma exploziei. Tot ieri, cel putin 13 persoane au fost ucise intr-un atentat cu masina-capcana la Najaf (160 de kilometri sud de Bagdad), orasul sfant al islamismului siit. Cadavrul atacatorului sinucigas putea fi vazut intr-o masina situata la locul atentatului, inconjurat de fortele de ordine. Atentatul a vizat un post de control de la intrarea in orasul vechi, a precizat politia. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.