Curtea Constitutionala a decis ieri ca prevederile din legea referendumului care facilitau demiterea presedintelui sint neconstitutionale. Acelasi verdict l-a primit si cererea de demitere a ministrului Justitiei.

Inaltii judecatori au decis ca ambele articole care aduc modificari legii referendumului (este vorba despre propunerea legislativa inaintata de patru deputati PSD) sint in totalitate neconstitutionale. Astfel, in situatia unui referendum pentru demiterea presedintelui Romaniei, acesta nu-si va putea pierde postul doar cu voturile a jumatate plus unu din participantii la scrutin, ci, asa cum prevede legea aflata in vigoare (Legea nr. 3/2000), cu voturile a jumatate plus unu din totalul alegatorilor existenti in Romania. In 2004, numarul total al alegatorilor se ridica la 17.083.164, deci pentru demitere ar trebui sa voteze peste 8,5 milioane de romani, ceea ce este practic imposibil. De asemenea, a fost considerata neconstitutionala si prevederea care stipula ca un referendum nu poate avea loc simultan cu desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare, locale sau a celor pentru Parlamentul European si nici cu mai putin de sase luni inainte de data alegerilor mentionate.

Euroalegerile nu se amina

O prima consecinta a invalidarii de catre Curte a modificarilor aduse legii referendumului este aceea ca nu vor mai putea fi anulate alegerile pentru Parlamentul European, care se vor tine la data stabilita anterior, 13 mai.

Decizia Curtii va afecta si o alta propunere legislativa de modificare a legii referendumului (autori deputati PD si PNL), dar care a fost adoptata marti, 20 februarie cu amendamente (ale PSD) similare celor declarate ieri neconstitutionale. Cum si aceasta propunere legislativa va fi atacata la Curte, rezultatul este previzil, existind autoritatea de lucru judecat.

Macovei a scapat de revocare

Curtea Constitutionala si-a exprimat punctul de vedere (solicitarea a apartinut grupului parlamentar al Aliantei D.A. din Senat) privind art. 157 din Regulamentul Senatului referitor la ducerea obligatorie la indeplinire a solicitarilor dintr-o motiune simpla adoptata. Curtea a apreciat ca respectivele solicitari „sint constitutionale, in masura in care (…) nu il obliga pe primul-ministru sa propuna revocarea unui membru al Guvernului, a carui activitate a facut obiectul motiunii". Drept urmare, premierul Tariceanu nu este nevoit sa o demita pe Monica Macovei, dar ministrul Justitiei este obligat sa tina cont de toate celelalte cereri din motiunea adoptata de Senat pe 13 februarie. O alta consecinta a pronuntarii Curtii, de acum inainte, in nici o motiune simpla nu se va putea cere revocarea vreunui ministru.

Opozitia nu se lasa

Cristian Diaconescu - vicepresedinte PSD: „Decizia Curtii este clara. Problema este insa cum va fi rezolvata relatia ministrului Justitiei cu Parlamentul. Premierul Tariceanu este cel care isi asuma ce va urma". Lucian Bolcas - vicepresedintre executiv PRM: „Indiferent daca ne place sau nu, deciziile Curtii Constitutionale sint obligatorii. Premierul Tariceanu isi asuma insa o responsabilitate foarte mare daca mentine un ministru care a fost demis printr-o motiune". Bogdan Ciuca - purtator de cuvint PC: „Decizia nu il obliga pe premier sa o demita pe Monica Macovei, dar nici nu il obliga sa o tina in functie. In schimb, realitatea il obliga sa ia o asemenea masura". Crin Antonescu - vicepresedinte PNL: „Este o decizie pe care o asteptam si cred ca premierul a vrut doar sa aiba o acoperire din partea Curtii Constitutionale pentru a o mentine pe Monica Macovei".