Miine, Comisia Europeana va prezenta spre adoptare Raportul asupra Protectiei si Incluziunii Sociale pe 2007, care monitorizeaza progresele statelor membre in domeniul asistentei sociale.

Raportul Comisiei, care prezinta date din perioada 2004-2006, concluzioneaza ca, chiar daca rata somajului in statele UE a scazut si cea a ocuparii fortei de munca a crescut, in continuare sint necesare reforme care sa impuna un echilibru intre flexibilitate si securitate pe piata muncii, abordare numita „flexicuritate". „Flexicuritatea" este noua mantra a Uniunii Europene in ceea ce priveste protectia sociala, fiind considerata calea de mijloc intre modelele sociale costisitoare ale statelor nordice si cele foarte subtiri ale lumii anglo-saxone.

Mai adaptabili

Statele UE au inregistrat progrese importante in ultimii ani in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca. Rata somajului in UE a scazut de la 9,1% in 2004 la 8,8% in 2005, iar gradul de ocupare a fortei de munca a atins in 2005 nivelul cel mai ridicat incepind din 2001.

Cu toate acestea, raportul Comisiei arata ca, pentru a fi atinse obiectivele UE cu privire la ocuparea fortei de munca, in spatiul european mai trebuie create 22 de milioane de noi locuri de munca pina in 2010.

In plus, raportul avertizeaza ca, desi se investeste tot mai mult in educatie si in pregatirea profesionala, adaptabilitatea fortei de munca la nivel european este deocamdata nesatisfacatoare.

Exemple bune

Raportul foloseste exemplele diferitelor state membre cu performante bune in domeniul protectiei sociale pentru a face recomandari generale pentru intregul spatiu european.

De pilda, in ceea ce priveste combaterea saraciei, tari precum Suedia si Cehia trebuie luate ca exemplu. Desi, per ansamblu, raportul arata ca unu din sase europeni traieste in saracie, in statele nordice si in Cehia numai 9-10% din populatie sint saraci. In schimb, in Lituania si Polonia proportia saracilor depaseste 20%.

Studiul mai arata ca unu din zece europeni este somer. Cea mai mare rata a somajului este inregistrata in Cipru, iar 10% dintre europeni traiesc in familii formate doar din someri.

Traim mai mult si ne costa

Raportul Comisiei mai concluzioneaza ca speranta de viata a europenilor a crescut „spectaculos" in ultimele decade. Intre 1995 si 2005, speranta de viata a crescut cu trei ani la barbati si cu doi ani la femei.

Femeile spaniole si barbatii suedezi sint cei mai longevivi, iar barbatii lituanieni si femeile romance au cele mai mici sperante de viata.

Insa cresterea sperantei de viata aduce cu sine si costuri foarte mari cu serviciile sociale. De aceea, o recomandare a raportului este ca, pina in 2010, proportia angajatilor in virsta sa fie redusa cit mai mult, astfel incit acestia sa nu reprezinte mai mult de jumatate din forta de munca.