Moscova ameninta Polonia si Cehia ca ar putea deveni tinte ale rachetelor rusesti.

Daca guvernele Poloniei si Cehiei accepta instalarea scutului antiracheta al SUA pe teritoriul lor, „Fortele Balistice Strategice vor fi capabile sa tinteasca aceste facilitati daca se va lua o decizie in acest sens", a declarat generalul rus Nikolai Solovtov, comandantul fortelor balistice ruse. Generalul a mai aratat ca Rusia poate mobiliza in scurt timp arsenalul de rachete balistice intercontinentale Topol-M daca situatia o va cere. Declaratia lui Solovtov a venit imediat dupa ce premierii polonez si ceh, Jaroslaw Kaczynski si Mirek Topolanek, au sugerat ca vor accepta solicitarea SUA de a instala sistemul antiracheta pe teritoriul celor doua state.

Reactie deplasata

„Acest gen de declaratii extreme este deplasat", a declarat James Appathurai, purtatorul de cuvint al secretarului general al NATO. De altfel, SUA au insistat ca sistemul, redus la doar 10 interceptori de rachete, este destinat amenintarilor din Orientul Mijlociu si in nici un caz nu constituie o amenintare pentru Rusia. „Ne-am oferit sa cooperam cu Rusia in interceptarea rachetelor, deoarece ne confruntam cu aceleasi amenintari din Orientul Mijlociu si din alte zone", a declarat luni Edgar Vasquez, purtator de cuvint al Departamentului de Stat al SUA.

Nimic fara Rusia

„Reactia Rusiei arata ca NATO este alianta buna si avem nevoie de ea, pentru ca Rusia ne ameninta cu arma nucleara", a aratat Slawomir Debski, de la Institutul Polonez pentru Relatii Internationale, citat de Associated Press. Pe de alta parte, analistii rusi considera ca amplasarea scutului SUA va determina Moscova sa se opuna ferm posibilei aderari la NATO a Georgiei si Ucrainei. Din acelasi tip de reactie fac parte si politica de apropiere a Rusiei de Arabia Saudita si furnizarea de rachete sol-aer principalului inamic al SUA - Iranul. „Aceasta arata ca exista un nou Razboi Rece in capul lor", comenteaza Alexander Rahr, expert in politica rusa la Consiliul German pentru Relatii Externe.