Vicepresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Corin Nicolae Lunganu (foto), membru al Partidului Democrat, a validat in mod ilegal ridicarea sechestrului de pe actiunile TOBACCO 2003 UE, consortiu in spatele caruia se a
Vicepresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Corin Nicolae Lunganu (foto), membru al Partidului Democrat, a validat in mod ilegal ridicarea sechestrului de pe actiunile TOBACCO 2003 UE, consortiu in spatele caruia se afla Ioan Niculae. Statul a mai facut un cadou mafiotilor magnatului, care au pus la pamant "Tutunul Romanesc". Din sase fabrici de tigarete si tot atatea de procesare a tutunului, astazi mai functioneaza doar cea de la Sfantu Gheorghe. Utilajele au fost vandute, iar majoritatea angajatilor au ajuns pe drumuri.
In mai 2000, SC INTERAGRO SA castiga Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" SA, in urma unei licitatii trucate dovedite ca atare de Justitie si Curtea de Conturi a Romaniei. Pretul obtinut de Ministerul Agriculturii fusese de 40 milioane de USD, preluarea unei datorii de 55 milioane de dolari si promisiuni in investitii de 35 milioane de dolari. La scurt timp, al doilea clasat la licitatie - si anume LEAF TOBACCO A. MICHAILIDES, in spatele caruia s-a aflat presedintele conservator, Dan Voiculescu - contesta rezultatul. Justitia dispune anularea contractului de privatizare.
La jumatatea anului 2001, firma lui Ioan Niculae obtine in instanta recunoasterea faptului ca are de recuperat de la stat circa 10 milioane USD, reprezentand prima transa platita pentru SNTR. La sfarsitului anului, in contul acestei datorii, la care se adauga inca pe atat sub forma de dobanzi si penalitati de intarziere, magnatul preia de la Ministerul Agriculturii 53,72% din actiunile "Tutunului Romanesc". Interesant este faptul ca magnatului ii fusese returnata suma avansata. Ceea ce denota ca Ioan Niculae a devenit actionar majoritar la SNTR, fara sa scoata vreun leu din buzunar.
Statul, furat cu concursul AVAS
La 1 aprilie 2003, in urma unei inginerii financiare de proportii, fostul ofiter de Securitate scapa de datorii. Mai intai, Ministerul Agriculturii cedeaza actiunile detinute la SNTR catre APAPS, actuala AVAS. Apoi, are loc executarea silita a unor terenuri, astfel incat INTERAGRO sa nu mai ramana actionar majoritar. Aceasta escrocherie la nivel inalt a fost necesara pentru stergerea datoriilor societatii, in suma de cateva zeci de milioane USD, si reesalonarea platii altor 32 milioane de dolari. Statul devenind din nou actionar majoritar, cu un procent de 56,4% din capitalul social, SNTR a putut beneficia, chipurile legal, de prevederile Legii nr. 137/2002 privind stergerea datoriilor si acordarea unor facilitati societatilor comerciale cu capital majoritar de stat. Categorie in care "Tutunul Romanesc" nu putea intra, atata vreme cat era controlata de Niculae.
Securistii la nevoie se arata
La 21 ianuarie 2004, AVAS isi vinde din nou actiunile detinute la SNTR, castigatorul licitatiei fiind consortiul TOBACCO 2003/UE, format din C.T.S. Italia si GALAXY ENERGY INTERNATIONAL Ltd. din Insulele Virgine Britanice, in spatele carora se afla tot Niculae. Cu italienii, magnatul avuse afaceri anterioare suspectate de spalare de bani si evaziune fiscala. Cu GALAXY, controlata de mafia ucraineana a lui Leonid Minin, magantul este legat prin intermediul fostului sau coleg din Securitate, Petrica Sorescu. Ulterior, Ioan Niculae isi cesioneaza actiunile de ochii lumii, continuand sa controleze afacerea prin interpusi. SNTR isi schimba denumirea in GALAXY TOBACCO, director general fiind Marcel Cadar, omul de incredere al magnatului, care supravegheaza si activitatea agricola din judetul Teleorman.
Validarea hotiei cu acte-n regula
La data de 11 decembrie 2002, in temeiul Contractului de stingere a datoriei, prin care actualul AVAS prelua controlul asupra a 53,72% din actiunile SNTR, se prevedeau o serie de obligatii, pe o perioada de cinci ani. De asemenea, se aproba un Program de redresare financiara, care includea o serie de investitii si alte promisiuni ce n-au fost respectate vreodata. In ciuda acestui fapt fara echivoc, la exact cinci ani de la semnarea intelegerii, AVAS a ridicat sechestrul asupra actiunilor vandute italienilor si mafiei ucrainene, considerand ca obligatiile asumate de Niculae si preluate de noii investitori au fost indeplinite. La 11 decembrie 2006, vicepresedintele AVAS, Corin Nicolae Lunganu, a constatat realizarea investitiilor in dezvoltare, capital de lucru si mediu, in suma de 5.022.743 USD, cu modificarile si completarile ce au avut loc in acest interval de timp prin acte aditionale. Care modificari si completari sunt tinute departe de ochii presei, deoarece constau, de fapt, in diminuarea si chiar stergerea obligatiilor asumate la data semnarii Contractului de stingere a datoriei nr. 31.702/12346 din 11 decembrie 2002.
Statul este perdantul in afacerea SNTR
Mafiotii lui Niculae au reusit sa intre in posesia SNTR, in 2004, pentru numai 1,6 milioane de USD, preluarea unor datorii de circa 11 milioane de dolari si asumarea unor obligatii financiare de cinci milioane de USD, pe care nu s-au obosit sa le respecte.
Asta in conditiile in care Pricewaterhouse & Coopers evaluase "Tutunul Romanesc", trei ani mai devreme, la 85 de milioane de USD. Intre timp a avut loc previzibila explozie a preturilor imobiliare, astfel incat numai terenul Fabricii de tigarete Bucuresti (care nu mai functioneaza) valoreaza astazi peste 60 milioane de USD.
Adica, mai mult de cinci ori decat au platit mafiotii lui Niculae pe toate cele 12 fabrici si numeroase alte puncte de lucru din teritoriu. Aici mai e de mentionat ca, la privatizarea din 2004, statul a mai trecut la datoria publica 122 de milioane de USD, ca sa vanda societatea curata si uscata. Analizand aceste date financiare, Corpul de control al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a concluzionat: "Este clar pentru orice om de buna credinta ca statul este perdantul, iar INTERAGRO castigatorul".
Concedieri colective
Devenind stapan absolut al fostei SNTR, GALAXY TOBACCO s-a grabit sa-si definitiveze opera de lichidare a productiei autohtone de tutun, dar mai ales de tigarete.
Apogeul a fost atins la 26.01.2007, cand a notificat Uniunea Sindicala ROMTABAC ca are de gand sa procedeze la concedieri colective. Timp de cinci ani, cei 1700 de angajati nu puteau fi concediati. Cu toate acestea, peste 1000 au fost convinsi sa plece prin santaj si alte tertipuri ilegale. Intentia actuala a mafiotilor magnatului este de a mai concedia alti 358 de salariati, ramanand cu doar 337. Motivele invocate constau in cheltuielile mari de personal, ritmul de crestere a productivitatii muncii care merge pe minus si costurile ridicate ale proprietatilor neutilizate. Asta, in ciuda faptului ca statul a vandut ieftin SNTR, scutind-o de datorii, pe baza promisiunilor de crestere a productiei si a nedisponibilizarii personalului. In concluzie, este clar ca GALAXY TOBACCO n-are nici cea mai mica intentie de a mai produce tutun pe teritoriul Romaniei, ci de a se ocupa de afaceri imobiliare. Patrimoniul pe care mafiotii lui Niculae au pus mana, in stransa colaborare cu acesta si reprezentanti ai statului, ne indreptatesc sa sustinem acest fapt. O alta dovada consta in faptul ca numeroase utilaje - unele cumparate recent prin efort guvernamental - au fost vandute de noii proprietari ai "Tutunului Romanesc" fara nici un scrupul. Oferim organelor de ancheta doar cateva exemple: masina de impachetat tigarete Niepmann, Molins Mark 8 + Hauni Max 30412, masina de timbrat ITM, doua masini de confectionat tigarete SKODA C8, SASIB 5000 + SCANDIA si linie de procesat tutun HAUNI.
Consiliul Concurentei, partener la crima organizata
Consiliul Concurentei a raspuns, la data de 19.04.2006, mai multor adrese ale Sindicatului ROMTABAC precizand ca institutia "monitorizeaza ajutoarele de stat, nu si contractele de privatizare".
Ceea ce inseamna ca institutia condusa de Mihai Berinde (foto) se ocupa si cu restantele SNTR trecute la datoria publica, operatiuni asupra carora si-a dat avizul. Cum a fost posibil acest lucru, in conditiile descrise pana aici, dar si in alte episoade anterioare, ramane un mister asupra caruia organele de cercetare penala ale statului ar trebui sa se aplece. Pana atunci, Consiliul Concurentei va trebui sa furnizeze sindicatului niste raspunsuri.
In 2004, AVAS asigura conducerea ROMTABAC ca urmareste realizarea indicatorilor programului de privatizare a SNTR, in scopul acordarii unui ajutor de stat. Si atat de bine l-a urmarit, incat ajutorul a fost acordat fara obiectii. SNTR s-a angajat la o concentrare a productiei de tigarete si tutun in cantitati din ce in ce mai mari. In realitate, din momentul vanzarii "Tutunului Romanesc" catre mafiotii lui Niculae, vanzarile au scazut la jumatate intr-un singur an, trendul descendent continuand in mod controlat. In 2003 s-au vandut 5063 de tone (15,34% din cota de piata) si se promitea ca in 2006 sa se vanda 6000 de tone (19,3%). In realitate, anul trecut s-au vandut doar 1300 de tone si, cu toate acestea, Consiliul Concurentei n-a avut nimic de comentat. Ce conteaza ca ajutoarele de stat au fost alocate cu obligativitatea realizarii indicatorilor economici si financiari? Lasand la o parte furaciunea demonstrata, si PIB-ul Romaniei a fost diminuat in mod premediatat prin nerealizarea de taxe, impozite si accize, ceea ce deja este si de competenta Comunitatii Europene, care monitorizeaza inclusiv acest gen de crima organizata.
Hotie din patrimoniul SNTR
La 1 februarie 2007, Uniunea Sindicala ROMTABAC a adresat AVAS o scrisoare, la fel de interesanta ca si cele din ultimii ani, in care semnala modul in care gasca lui Niculae distruge in mod controlat "Tutunul Romanesc". Sindicalistii au sesizat ca singurul scop al actionarilor GALAXY TOBACCO, pentru ridicarea gajului AVAS de pe actiunile vandute, este acela de a disponibiliza personal, la fel cum au procedat de patru ori in ultimii sase ani. Asta, in pofida faptului ca n-au respectat nici una dintre clauzele contractuale, pe baza carora au cumparat SNTR la pretul unui butic ceva mai mare. "Cum ramane cu promisiuni de genul: pretul privatizarii este mic, deoarece efortul financiar este mare, deoarece investim, platim salarii, datorii comerciale" si alte minciuni?. Atat de mult s-a dezvoltat Tutunul Romanesc, incat nu mai are nevoie nici de salariati, nici de utilaje, marea majoritate vandute, dupa care urmeaza terenurile", intreaba Sindicatul ROMTABAC.
Sindicatul sare la gatul AVAS
In concluzie, intre Ioan Niculae si APAPS a existat un contract de stingere a datoriilor (pe baza caruia au fost acordate o serie de stergeri ale datoriilor), care a expirat la 11 decembrie 2006. In urma cumpararii SNTR de catre consortiul GALAXY TOBACCO 2003/UE, in 2004, a fost semnat un alt contract de privatizare, incheiat pe o perioada de alti cinci ani. Desi n-au expirat cinci ani de la incheierea acestuia din urma, AVAS si-a ridicat gajul asupra actiunilor vandute, luandu-l ca valabil pe cel semnat cu Ioan Niculae, in anul 2002. Ceea ce miroase de la o posta a escrocherie. Desigur, sindicatul nu este de acord cu asa-zisul program de restructurare inaintat de mafiotii lui Niculae, care are la baza doar concediarea colectiva a 358 de salariati. Motiv pentru care ROMTABAC va inainta o plangere in justitie impotriva AVAS.
Nesimtirea lui Cadar
Saptamana trecuta, reprezentantii producatorilor de tigarete si tutun au protestat impotriva intentiei Ministerului Finantelor Publice de a stabili un pret minim la tigari. Cel mai infuriat dintre contestatari s-a dovedit a fi tocmai Marcel Cadar, directorul general al GALAXY TOBACCO, care s-a erijat in lider de opinie. Acesta a invocat grija netarmurita ce o nutreste pentru locurile de munca ale angajatilor si scaderea vanzarilor de tigari romanesti. In nesimtirea lui, Cadar a uitat subit ca, la 26.01.2007, tocmai a notificat concedierea colectiva a 358 de salariati, din totalul de 695, fara sa se planga de vreun pret minim introdus in legislatia fiscala. De asemenea, n-a mai contat ca GALAXY TOBACCO a reusit anul trecut sa inregistreze o productie de doar 1300 de tone, fata de 5063 de tone in anul 2003, ceea ce dovedeste ca fosta SNTR a devenit un jucator prea putin important pe aceasta piata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.