Polonia si-a rechemat ambasadorul din Austria, pentru discutii, dupa ce un raport oficial l-a identificat pe diplomat drept colaborator al unei agentii de spionaj dezmembrate recent, acuzata de guvernul de la Varsovia ca lucra pentru Rusia. Demers
Polonia si-a rechemat ambasadorul din Austria, pentru discutii, dupa ce un raport oficial l-a identificat pe diplomat drept colaborator al unei agentii de spionaj dezmembrate recent, acuzata de guvernul de la Varsovia ca lucra pentru Rusia. Demersul Varsoviei este perceput ca parte a actiunii Guvernului Kaczynski de a-i scoate din viata publica pe fostii colaboratori ai politiei politice din perioada comunista.
Ambasadorul Marek Jedrys a fost nominalizat, intr-un raport guvernamental, publicat vineri, prin care sute de polonezi, aflati in pozitii cheie ale statului, sunt acuzati ca au lucrat pentru Serviciile de Informatii Militare ale Poloniei (WSI), o agentie care a fost dezmembrata anul trecut de catre coalitia conservatoare aflata la guvernare, informeaza Reuters. Executivul de la Varsovia a fost convins ca agentia, condusa de agenti formati in Rusia, avea legaturi extrem de stranse cu Moscova, chiar si dupa caderea regimului comunist in 1989, permitand astfel spionilor rusi sa activeze in continuare in Polonia si astfel sa controleze multe dintre esaloanele puterii.
Nu este insa foarte clar in ce au constat presupusele legaturi ale lui Jedry cu WSI, iar acesta nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii. Rechemarea sa poate fi considerata parte a campaniei initiate de premierul Jaroslaw Kaczynski de a elimina din viata publica fostii comunisti, initiativa care a afectat deja numerosi oficiali polonezi. Chiar la inceputul acestei luni, Andrzej Krawczyk, consultantul presedintelui Lech Kaczynski, a demisionat ca urmare a acuzatiilor ca a fost informator al fostei politii politice. Aceasta campanie s-a rasfrant si asupra Vaticanului, dupa ce, recent numitul arhiepiscop de Varsovia, Stanislaw Wielgus, a demisionat in ziua ceremoniei de numire, dupa ce presa a dezvaluit ca a fost colaborator al politiei secrete. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.