Fostul preot Petru Corogeanu de la Manastirea Tanacu, acuzat de moartea Irinei Cornici, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Vaslui, la 14 ani de inchisoare, iar cele patru foste maicute au primit pedepse cu inchisoarea cuprinse intre cinci si op
Fostul preot Petru Corogeanu de la Manastirea Tanacu, acuzat de moartea Irinei Cornici, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Vaslui, la 14 ani de inchisoare, iar cele patru foste maicute au primit pedepse cu inchisoarea cuprinse intre cinci si opt ani, pentru lipsire de libertate in mod ilegal, urmata de moartea victimei.
Corogeanu a fost condamnat la 14 ani de inchisoare, in timp ce fosta stareta a manastirii din Tanacu, Nicoleta Arcalianu, a primit opt ani de inchisoare, sub aceeasi acuzatie. Celelalte trei maicute au primit cate cinci ani de inchisoare. In acelasi timp, instanta a admis cererea mamei Irinei Cornici si i-a obligat pe cei cinci la plata unor despagubiri in solidar cu Episcopia Husilor, in valoare de 4700 de lei drept daune civile si 5000 de lei daune morale. Totodata, instanta a respins cererea mamai Irinei Cornici de plata a 4500 de euro, pe care victima i-ar fi avut imprumutati unei familii din Caras Severin. Sentinta poate fi atacata cu recurs in termen de zece zile.
Se plange ca pedeapsa e mare
Dupa pronuntarea sentintei, in sala de judecata s-a creat un adevarat vacarm, sustinatorii fostului preot Corogeanu si ai celor patru maicute incepand sa tipe si sa planga, considerand nejustificata hotararea Tribunalului Vaslui. Avocatul apararii, Maria Ilisei, a declarat apel pentru fiecare in parte, atat pe sentinta penala, cat si pe cea civila. Corogeanu s-a aratat foarte surprins de decizia luata de judecatori, considerand-o prea mare. Avocatul apararii a spus ca, spera ca la apel, instanta de judecata sa accepte schimbarea incadrarii juridice a faptei, asa cum solicitase Tribunalului Vaslui. Pe toata durata procesului, avocatii apararii au sustinut nevinovatia celor cinci, invocand culpa cadrelor medicale. Ei au cerut achitarea inculpatilor, sustinand ca acestia nu au facut nimic altceva decat sa o ajute pe Irina Cornici sa-si revina din starea in care se afla.
Legata cu lanturi pe cruce
In urma cu doi ani, asa-zisul preot duhovinc Petru Corogeanu, ajutat de patru maicute, a sechestrat-o pe maicuta Maricica Irina Cornici, in varsta de 23 de ani, intr-o chilie, legand-o de maini si de picioare. Cei cinci au declarat ca au recurs la aceasta metoda pentru a scoate duhul rau din trupul tinerei surori. Din cauza manifestarilor violente ale Irinei, acestia au legat-o cu lanturi de o cruce de lemn si i-au pus in gura un calus facut dintr-un prosop. Fata a fost tinuta pe cruce timp de trei zile, fara mancare si intr-un pridvor unde era foarte racoare. Un incident de o cruzime de neinchipuit, dar care nu l-a impresionat deloc pe barbarul in sutana. Fotbalistul ajuns preot a declarat cu seninatate ca nu se simte deloc vinovat si ca nu a dorit decat sa o salveze pe Irina. "Era bolnava si era bolnava de duhuri rele. Am facut rugaciuni. A fost trei zile, da, legata pentru violenta pe care o facea si daca s-a intamplat sa intre in coma si sa faca infarct... Din punct de vedere duhovnicesc am facut un lucru corect, foarte corect. I-am facut slujbe trei zile la rand, de dezlegare, molifte, se poate spune si exorcizare. Nu i-am rupt capul, nu i-am rupt nimic, decat la maini si la picioare", declara Daniel Corogeanu.
La unul din termenele de judecata, Corogeanu si complicele sale au declarat ca de vina pentru ceea ce s-a intamplat nu sunt ei, ci presa, si ca de fapt presa a fost cea care i-a condamnat. "Eu sunt nevinovat. Presa a omorat-o. Daca nu era presa, justitia era corecta", a spus el. O declaratie normala pentru un asemenea om daca ne gandim la faptul ca atat el, cat si "locotenentele" sale, au blestemat ziaristii chiar in incinta manastirii, i-au injurat si i-au acuzat ca sunt posedati de diavol si ca se afla in slujba satanei. Niste declaratii facute de un fost fotbalist ajuns din pacate preot, care a incercat sa se scuze intr-un fel spunand ca ziaristii au mintit atunci cand au spus ca i-a pus un calus in gura Irinei Cornici.
Fapta abominabila
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane declara la acea vreme ca ceea ce s-a intamplat la Manastirea din Tanacu reprezinta o fapta "abominabila" si fara precedent in istoria monahismului rasaritean. Parintele Costel Stoica preciza ca Biserica Ortodoxa Romana respinge categoric asemenea practici pe care le considera un foarte mare pacat. "Este gestul instabil al unui calugar care a recurs la o practica barbara crezand ca o poate vindeca pe calugarita, procedeu care nu are nici o legatura cu traditia si spiritualitatea monastica", spunea parintele Stoica. (Bogdan GALCA)
Sentinta severa
Tatiana Niculescu Bran, autoarea unei carti despre cazul Tanacu, a declarat ca se astepta ca sentinta sa fie una mai putin severa. "In raport cu ceea ce cunosc eu despre acest caz, cu declaratiile date in fata instantei, mi se pare cam mare pedeapsa. Este evident ca cineva trebuia condamnat. Cred ca Petru Corogeanu este vinovat, insa mi se pare ca lui si maicutelor li se atribuie fapta in totalitate. Sunt de parere ca moartea Irinei Cornici s-a datorat unui cumul de fapte. Aici avem de-a face cu un malpraxis bisericesc si medical. Si doctorii care au tratat-o pe Irina Cornici au o vina, insa nu au fost pedepsiti. Medicii au o mare responsabilitate in acest caz", a declarat Tatiana Niculescu Bran.
Suspendarea inchisorii pentru omor din culpa
In alte cazuri soldate cu moartea unor oameni, la care incadrarea juridica a faptei a fost de omor din culpa, acuzatii au scapat doar cu o pedeapsa cu suspendare. Datorita unor avocati care reusesc sa interpreteze prevederile Codului Penal in favoarea clientilor, persoane ca fostul deputat Luca Stefanoiu, care a omorat un copil pe trecerea de pietoni, Carmen Paunescu sau colonelul Cristian Bernevig, gasit vinovat pentru comiterea unui accident rutier soldat cu victime, au primit pedepse cu suspendare. Nu au facut nici o zi de inchisoare. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.