Lista de prezenta si procesul-verbal al votului pentru motiunea impotriva ministrului Justitiei demonstreaza ca senatorul PRM Claudiu Tanasescu a votat de doua ori.

Democratii au prezentat ieri atit procesul-verbal al rezultatului votului acordat marti in Senat pentru motiunea impotriva ministrului Justitiei, cit si lista de prezenta. Pe prima pagina a listei de prezenta pe baza careia senatorii au fost chemati in fata urnelor de vot, secretarul Senatului, peremistul Mihai Ungheanu, a consemnat si contrasemnat faptul ca sint prezenti 126 de senatori din 137.

Procesul-verbal, intocmit de comisia de numarare a voturilor, consemneaza insa ca s-au exprimat prin vot 127 de senatori. Deci, cu un senator mai mult decit cei prezenti. Acest lucru apare si pe foaia de prezenta semnata de Ungheanu, relevindu-se astfel foarte clar diferenta dintre numarul senatorilor care au votat si numarul senatorilor prezenti de fapt la sedinta.

O eroare e exclusa

O eventuala eroare de notare a secretarului de sedinta este exclusa, deoarece toti cei 11 absenti au confirmat ieri pentru „Cotidianul" ca nu au fost prezenti la sedinta. „Nu exista nici un dubiu asupra faptului ca senatorul Dan Claudiu Tanasescu a exprimat doua voturi asupra motiunii, asa cum reiesea de altfel si din imaginile video pe care PD le-a prezentat ieri presei. Din pacate, senatorul Mihai Ungheanu nu a sesizat plenul asupra neconcordantei de un vot, ceea ce ne determina sa credem ca a fost complice al colegului sau de partid Dan Claudiu Tanasescu", acuza presedintele executiv al PD, Adriean Videanu.

PD a prezentat joi o inregistrare a votului pentru motiunea anti-Macovei, care il infatiseaza pe senatorul PRM Claudiu Tanasescu votind de doua ori la un interval de un minut si jumatate.

Ungheanu se face ca nu stie

Mihai Ungheanu se disculpa si spune ca nu este responsabilitatea sa sa compare numarul celor prezenti cu numarul voturilor si arunca vina in sarcina comisiei de numarare a voturilor. „Eu am iesit din rol, mi-am facut treaba si am plecat. Am citit o data, a doua oara numai absentii, dupa care am luat hirtia, am semnat-o si am predat-o. Nu poti participa daca nu esti ales in aceasta comisie, pentru ca se considera ca influentezi rezultatul, intelegeti dumneavoastra ce vreau sa spun", sustine Ungheanu, care il acuza la rindul lui pe liderul PD ca „nu stie ce vorbeste" si ca „foloseste cuvintele brambura".

Regulamentul Senatului il contrazice insa pe Ungheanu. La art. 41 se precizeaza ca din atributiile secretarilor de sedinta fac parte atit „urmarirea prezentei senatorilor la lucrari", cit si „consemnarea rezultatului votului".

PSD se gindeste la sanctiuni

PSD se gindeste sa introduca sanctiuni clare in Regulamentul Senatului. „Voi pune in discutia grupului PSD din Senat sanctiuni vizibile si clare pentru cei care incalca regulamentul. Pina acum nu au existat sanctiuni pentru ca, in mod normal, nu ar trebui sa se intilneasca astfel de gesturi", a declarat ieri senatorul Cristian Georgescu. El a criticat, totodata, incidentul cu nepoata senatorului PNL Norica Nicolai.

Tribunul cere dovada Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ieri ca-l va sanctiona pe senatorul Dan Claudiu Tanasescu, daca se va aduce "o dovada plauzibila" ca acesta a votat de doua ori la motiunea simpla anti-Macovei din Senat. Tribunul crede insa ca nimeni nu poate dovedi ca Tanasescu a bagat patru bile in urna si a apreciat ca acuzatiile care ii sint aduse senatorului PRM de catre PD reprezinta "o falsa problema" si o tentativa a PD de a cere anularea votului din Senat. "Sa mi se dea proba concludenta a fraudei. Deocamdata e foarte suspect ca apare o caseta, care nu demonstreaza nimic. Daca-mi dati o dovada plauzibila, eu il sanctionez", declara ieri C.V. Tudor.