Care sunt avantajele si care sunt dedesubturile? In prezent, in Romania se aplica, atat la alegerea Camerei Deputatilor, cat si a Senatului, votul proportional cu corolarul sau, scrutinul de lista.
Este sistemul cel mai echitabil; el permite si
Care sunt avantajele si care sunt dedesubturile? In prezent, in Romania se aplica, atat la alegerea Camerei Deputatilor, cat si a Senatului, votul proportional cu corolarul sau, scrutinul de lista.
Este sistemul cel mai echitabil; el permite si partidelor mici sa fie reprezentate in Parlament proportional cu numarul celor care le sustin. In sistemul uninominal, cei mici raman pe dinafara.
Care sunt dezavantajele sistemului proportional? Votand o lista, votantul se vede adesea obligat sa trimita in Parlament si "ciurucuri", pe care partidul preferat i le baga pe gat, trecandu-le pe lista. De unde calitatea slaba a clasei politice si, deci, a guvernarilor de la noi. In Parlament ajung, dupa cum se exprima Andreea Pora, si "indivizi pe care multi oameni decenti nu i-ar aseza la propria masa".
Dar ce garantie ofera un sistem uninominal ca fenomenul nu se va repeta, caci in final totul depinde mai departe tot de calitatea alegatorilor?
Ca urmare, nici sistemul proportional, nici cel uninominal nu garanteaza calitatea parlamentarilor alesi; cel uninominal de circumscriptie ofera, insa, unui alegator lucid un cuvant mai greu de spus.
Ca urmare a acestei situatii relativ confuze, majoritatea tarilor europene folosesc sisteme combinate; este cazul Germaniei, de pilda, care ar putea servi Romaniei ca model. Ca o observatie generala: cu cat este un sistem electoral mai complicat, cu atat implica un alegator mai cultivat; altminteri, alegatorul necultivat voteaza din comoditate, fara sa gandeasca.
Sa ne oprim, insa, si asupra "dedesubturilor" schimbarii sistemului electoral. Partidul Democrat are de castigat, cel Liberal de pierdut, prin trecerea la "uninominal". In principiu, afara de cazul ca liberalii reusesc sa prezinte personalitati inatacabile, sub raportul moralitatii. Trecutul politic (aparteneta la Securitate, de exemplu) si coruptia devin, intr-un sistem uninominal, arme majore.
Iata de ce, daca e vorba sa cantarim avantajele si dezavantajele, sistemul cel mai potrivit pentru Romania ar fi, probabil, unul proportional corectat.
Dar de ce nu sisteme diferite pentru alegerea Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului, punandu-se capat actualei anomalii, in care compozitia Camerei coincide practic cu a Senatului...
Aceasta ar implica si modificarea Constitutiei. Ceea ce nu se poate batand din palme.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.