De o vreme incoace mass-media din Romania s-a lansat in ample analize juridice. Sunt luate la puricat Constitutia, legea electorala si articole din Codul Civil sau Penal, dupa caz. Se suspenda sau nu se suspenda, se poate face sau nu referendum, care
De o vreme incoace mass-media din Romania s-a lansat in ample analize juridice. Sunt luate la puricat Constitutia, legea electorala si articole din Codul Civil sau Penal, dupa caz. Se suspenda sau nu se suspenda, se poate face sau nu referendum, care sunt procedurile, sunt temele chinuitoare care umfla agenda mediatica a zilei. Jurnalisti cu studii juridice sunt putini. Tocmai ei evita sa se bage in discutie, fiindca stiu ca e nevoie de multa carte ca sa fii limpede intr-o dezbatere de specialitate. Ziarele si revistele, beneficiare ale ragazului de tipar, au timp (cand au chef) sa caute raspunsuri competente la intrebarile zilei, de la cei care se pricep: juristi reputati, specialisti pe domenii juridice pe care le stapanesc chiar daca ele arata ca un hatis de nepatruns.
Televiziunile, aflate sub presiunea simultaneitatii, s-au multumit cu vorbaria avocatilor de partid, care au tratat Constitutia si legile fara respect, ca pe niste texte negociabile. Natura insidioasa a politicii s-a transferat televiziunii, astfel ca Tele-Constitutia a trecut din diversiune politica in divertisment: a fost adus in exces "parintele" Constitutiei sa se faca de ras, la concurenta cu Tociu si Palade, sustinand lucruri opuse pe acelasi articol (abia acum se vede ce putin le-a pasat legiuitorilor de contradictiile pravilelor autohtone), au fost invitati sa-si spuna parerea parlamentari cu studii juridice, au fost scosi de la naftalina vechi combatanti de partid, presedinti expirati, sositi cu intregul arsenal de pocnitori, prastii, bricege. Toti acestia au sfartecat legile facute de ei pana n-a mai ramas din ele decat scheletul conjunctural care le-a generat.
Realizatorii de emisiuni au uitat ca exista facultati de profil in tara asta, barouri de avocati si organizatii juridice iar in ele oameni seriosi si competenti. Ei ar fi trebuit intrebati. In spatiul nostru public vocea impartiala a specialistului este acoperita de chicotelile unor cheflii, fiindca televiziunea de la noi a facut fixatie pe politica si a dat curs unei false dezbateri, din care n-ai cum sa intelegi ceva coerent. Nota 4.
Consiliul National al Audiovizualului a sesizat ca nu-i in ordine ceva, ca unii moderatori fac politica iar nu televiziune, ca altii isi dau drumul la vocabular pentru a completa cu bufonerii scena doldora de personaje inconsistente. A dat o atentionare in dreapta, a mai dat una in stanga. Dar CNA nu poate sanctiona fenomenul care sacrifica realitatea in favoarea divertismentului, care personalizeaza politica, care asaza televiziunea insasi in centrul lumii cum observa Ignacio Ramonet, incat adevarul devine "pur si simplu o problema de stil" (Oscar Wilde). Consecintele abuliei mediatice se arata dincolo de tele-pubela unde personaje importante se bat cu oua: se va iesi la unul-doua-trei referendumuri, vor fi alegeri pentru Parlamentul European. Dupa care manual si instructiuni de utilizare a democratiei se va proceda?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.