Presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, acuza deschis conducerea transnistreana pentru esecul negocierilor bilaterale, dojenind populatia de pe malul stang al Nistrului ca este prea receptiva la propaganda de idei "ostile unitatii poporului moldo
Presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, acuza deschis conducerea transnistreana pentru esecul negocierilor bilaterale, dojenind populatia de pe malul stang al Nistrului ca este prea receptiva la propaganda de idei "ostile unitatii poporului moldovean" - scrie "Kommersant Plus". In opinia conducerii supreme de la Chisinau, oamenii de pe malul celalalt al Nistrului sunt prizonierii propriilor lor stereotipuri si iluzii. Potrivit lui Voronin, una dintre acestea este convingerea ca Moldova vrea sa se uneasca cu Romania, noteaza publicatia. O temere nejustificata, insista liderul de la Chisinau.
Dar cat sunt de iluzorii temerile scepticilor din stanga, dar si din dreapta Nistrului? - se intreaba "Kommersant Plus".
Astazi, la orice colt de strada se striga despre imposibilitatea unirii cu Romania. Dar sunt numai vorbe bubuitoare care involbureaza aerul. Realitatea este cu totul alta - scrie "Kommersant Plus". In timp ce comunismul a marsaluit triumfal sase ani prin Moldova, unionismul, ca visul sacru al liderului democratilor crestini, Iurie Rosca, s-a extins pe nevazute, prinzand forme si puteri nebanuite pana de curand. Autoritatile tarii au tacut cand presedintele Romaniei, Traian Basescu, un unionist latent, si-a inceput tatonarile.
Lungile zile petrecute de cetatenii Moldovei democratice la cozile diferitelor unitati postale poate ca nu le vor oferi, in viitorul apropiat, mult - dorita cetatenie romana, dar ofera Bucurestiului posibilitatea de a aproxima clar cati cetateni ai tinerei democratii vecine nu se vor opune daca, la un moment dat, se va ridica problema unificarii. Un simplu calcul "din ochi" conduce la rezultate deloc incurajatoare pentru Vladimir Voronin si pentru "patriotii" din anturajul lui, mai scrie "Kommersant Plus".
Cozi interminabile la pasapoarte romanesti
Zeci de mii de oameni, in general in plina putere de munca, sunt gata (daca maine vor avea aceasta sansa) sa fuga din "raiul comunist". Si ar fi fost cazul ca presedintele moldovean si subordonatii lui din Ministerul de Externe si din cel al Integrarii Europene sa ridice glasul in apararea Patriei, despre care nerabdatorul vecin nu are o parere dintre cele mai bune - estimeaza publicatia. Dar nici o vorba nu a fost rostita pe aceasta tema, iar Ministerul Integrarii a preferat sa se limiteze la niste note la adresa Rusiei, care nu ar respecta suveranitatea Moldovei.
Oare adevaratii cetateni ai Moldovei pot uita cum zilele trecute, practic, stapanul Palatului de la Cotroceni, deasupra caruia atarna amenintarea initierii procedurii de destituire, isi saluta cu mandrie sustinatorii de la Chisinau? - continua "Kommersant Plus". Nu-l vor putea uita nici pe cel care statea alaturi de el, dadea din cap aprobator, umflandu-si falcile, arata publicatia. Si nu au, oare, dreptate transnistrenii, se intreaba sursa mentionata. Sau gagauzii care si-au ales, in decembrie anul trecut, conducatorii pe care si i-au dorit, adica o administratie necomunista.
Dar sa vedem ce elemente vor intra in viitoarea Romanie Mare, scrie "Kommersant Plus". Unele vor intra cu adevarat, dar o mare parte din teritoriul tarii se va reorienta univoc spre Est, iar soarta ei se va decide la Kiev si Moscova, fara participarea Chisinaului. Iar atunci, "planul Belkovski" (in virtutea caruia Basarabia s-ar uni cu Romania, iar Transnistria ar primi dreptul la autodeterminare), pe care analistii pro-prezidentiali ai Moldovei l-au luat in deradere, calificandu-l, nici mai mult nici mai putin, decat "un ghid pentru prosti", nu va mai aparea la fel de irealizabil, apreciaza publicatia. Si totusi, sunt inca multi care spera ca acest lucru nu se va intampla si ca pe harta lumii va continua sa existe Republica Moldova.
Nu e gluma
"Cu fiecare zi, afland ce a mai declarat liderul Romaniei vecine, ajungi la concluzia ca nu este o gluma" - comenteaza "Kommersant Plus". In general, e greu de crezut ca toate astea au fost inventate de el. El este doar unealta, "un instrument al marii geopolitici", care se joaca nu doar cu soarta Moldovei sau a Moldovei in comun cu a Romaniei. Ceea ce se intampla este scartaitul unei miscari globale, simptomul unei boli planetare care poarta numele de "noua impartire a lumii".
Situatia a devenit ingrijoratoare dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, desi tara vecina "nu se potriveste la nici un criteriu vietii din UE" - considera "Kommersant Plus". Oare intamplator presedintele Basescu, in loc sa se uite in gura europenilor, incearca sa impuna "intregii lumi civilizate" niste reguli de joc menite sa conduca la "inghitirea Moldovei"? - se intreaba publicatia. Senzatia este ca pentru asta i s-a dat un cec in alb. Sa fie oare intamplator faptul ca toate acestea coincid in mod surprinzator cu aprinsele dezbateri internationale - de la ONU, Strasbourg si Bruxelles pana la Moscova, Belgrad si Tirana - pe marginea asa-numitului "statut Kosovo"?
Moldova va deveni romaneasca
Pana la sfarsitul acestui an, jumatate din Moldova ar putea deveni romaneasca: potrivit afirmatiilor presedintelui Traian Basescu, 1,5 milioane de cereri pentru cetatenia romana au fost depuse la ambasada acestei tari de la Chisinau. Interesant este ca tot atatia cetateni au participat la ultimele alegeri pentru Parlamentul moldovean. Avand in vedere ca, in februarie, Ministerul roman de Justitie a dispus accelerarea procedurii de eliberare a pasapoartelor nationale pentru fratii de peste Prut, ba chiar a pregatit un proiect de lege in acest sens, iar pe teritoriul Moldovei au mai fost deschise inca doua servicii consulare, se poate presupune ca demersurile tuturor moldovenilor vor fi satisfacute. O evolutie a evenimentelor pe care unii politicieni de la Chisinau si Tiraspol o califica drept "inghitirea Moldovei de catre Romania". Iar Partidul National-Liberal a propus ambelor state sa formeze o uniune dupa tipul Rusia-Belarus.
Despre posibilitatea ca Moldova sa-si piarda statalitatea a vorbit, in dialog cu "Nezavisimaia Gazeta", liderul Congresului comunitatilor rusesti din Moldova, Valeri Klimenko. El a estimat ca acest lucru va genera neliniste la nivelul populatiei rusofone (cam o treime din total). El a mai aratat ca "la coada dupa pasapoarte romanesti stau sute de mii de oameni, printre care si vorbitori de limba rusa, care doresc sa intre in posesia unui pasaport romanesc pentru a circula liber prin UE". Dar, spune Klimentko, ei nu vor vota niciodata pentru unirea Moldovei cu Romania. Desi, estimeaza el, "s-ar putea nici sa nu mai fie nevoie de asa ceva: curand, numarul cetatenilor romani din Moldova ar putea atinge doua milioane de oameni, adica mai mult de jumatate din populatia tarii. Si atunci se va putea ridica problema ca Moldova este deja alt stat."
Chestiune dureroasa
Unirea Basarabiei cu Romania ar putea fi aproape, se tem autoritatile de la Chisinau Temerile lui Klimenko sunt impartasite si de Dumitru Braghis, fost premier, presedinte al factiunii parlamentare a partidului pe care-l conduce. El a aratat pentru "Nezavisimaia Gazeta" ca "este o chestiune dureroasa si foarte periculosa din punctul de vedere al existentei pe mai departe a Republicii Moldova". In opinia lui Braghis, miile de moldoveni care formeaza cozile de la ambasada romana din Chisinau sunt o "urmare a politicii promovate de comunisti si de liderul acestora, presedintele Vladimir Voronin". "Actuala putere a fost incapabila sa asigure un nivel normal de viata pentru cetatenii ei. De aceea, cu un al doilea pasaport in buzunar, din tara vor pleca tot mai multi oameni", a explicat deputatul.
Avantaje
Pe de alta parte, liderul Partidului Democratic, parlamentarul Dumitru Diacov, este de parere ca din situatia creata pot fi trase foloase. "Suntem in negocieri cu Uniunea Europeana pentru libera circulatie a cetatenilor moldoveni pe teritoriul Uniunii. Oricum o vor putea face pe baza pasapoartelor romanesti. Sperante ca vom fi ascultati exista. Curand, UE va deschide un Centru unic pentru eliberarea de vize si de un statut preferential se vor bucura anumite categorii de cetateni ai Moldovei", a afirmat Diacov. Cu toate acestea, el nu a exclus o oarecare integrare reciproca a celor doua tari, desi, a aratat deputatul, "o uniune de tipul Rusia-Belarus este imposibila intre noi".
Evenimentele din Moldova si Romania sunt atent urmarite la Tiraspol. Ruslan Slobodeniuk, adjunctul ministrului transnistrean de Externe, a declarat pentru "Nezavisimaia Gazeta" ca "pozitia Tiraspolului nu va fi afectata de nici un proces de integrare dintre Romania si Moldova". Dar, "daca Moldova ca stat va disparea de pe harta politica a lumii, aceasta va usura cu mult misiunea noastra", a aratat Slobodeniuk.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.