Autoritatea este ignorata de directiile judetene
Bogdan Panait, presedintele ANPDC, aflat ieri la o intalnire cu directorii acestor directii din tara, a descoperit acest caz din emisiunile de stiri. "De abia atunci directorul Directiei d
Autoritatea este ignorata de directiile judetene
Bogdan Panait, presedintele ANPDC, aflat ieri la o intalnire cu directorii acestor directii din tara, a descoperit acest caz din emisiunile de stiri. "De abia atunci directorul Directiei de la Brasov mi-a facut o informare pe acest subiect. Ei cunosteau cazul de mai multe luni de zile, dar nu ne-au anuntat despre acest eveniment", a declarat Panait, apreciind ca autoritatile locale competente au dat dovada de superficialitate. El a precizat ca, fiind vorba despre un copil aflat in sistemul de protectie publica, prin programul din centrul respectiv trebuia sa fie atent supravegheati. Daca se constata ca intr-adevar exista o relatie intre cei doi copii trebuia sa fie consiliati si indrumati. "Faptul ca Directia a declarat ca vor sa incredinteze atat mama, de fapt copilul cu copilasul ei, bunicii materne, ma face sa ma intreb de ce nu s-a facut lucrul acesta pentru mama, fetita de 13 ani, si s-a asteptat ca ea sa nasca pentru a o incredinta bunicii sale?", a afirmat Panait. Luni, Corpul de control al ANPDC va declansa o ancheta administrativa la Centrul de plasament din Codlea.
Liana Braniste: "O poveste de dragoste"
Liana Braniste, director adjunct al DPC Brasov a afirmat ca a fost o relatie sexuala intre doi adolescenti. "Nu e un lucru dorit, dar nu este nici o crima. Nu a fost un eveniment pe care sa-l ascundem. Noi incercam sa evitam astfel de situatii si nu este un caz des intalnit, dar nu putem sa garantam ca nu se poate intampla niciodata asa ceva", a declarat, potrivit Mediafax, Liana Braniste. Ea considera ca angajatii centrului din care provin copiii nu ar avea nici o vina. "Este o situatie imprevizibila. Noi incercam permanent sa evitam situatii similare. Procedural, nu putem sa actionam in nici un fel pentru a elimina orice posibilitate a petrecerii unui astfel de eveniment. Poate noi nu am accentuat partea de protectie sexuala in educatia copiilor. In cazul de fata este vorba de o poveste de dragoste, tatal si-a vazut copilul dupa nastere, nu a fost un abuz sau un viol", a mai afirmat Liana Braniste. Conducerea Directiei afirma ca atat parintii, cat si copilul nou-nascut sunt atent supravegheati, fata care a nascut fiind in prezent internata la "Casa Mamei", unde este consiliata de specialisti. "Ideal ar fi ca cei doi sa isi creasca impreuna copilul. Acum sunt minori, dar nu se stie ce vor dori peste cativa ani. O solutie ar fi ca micutul sa ajunga la un asistent maternal pana cand mama isi termina scoala. Ar fi posibil si ca mama si copilul sa fie luati de un asistent maternal. De asemenea, este asteptata din Italia si mama fetei pentru ca si ea trebuie sa aiba o opinie in aceasta situatie", a spus, la randul sau, Lidia Mailat, purtatorul de cuvant al DPC Brasov.
Tatal nu poate fi acuzat
Parchetul Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov, care a inceput cercetarile in acest caz, a stabilit ca baiatul de 15 ani nu poate fi tras la raspundere deoarece nu are discernamant si nu a fost un caz de abuz sexual. Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov, Martian Aldea, cei doi adolescenti au intretinut relatii sexuale de bunavoie, nefiind vorba de un viol.
Minore care nasc sau fac avorturi
Circa 1500 de fete intre 13 si 15 ani si alte 27.000 care au intre 15 si 18 ani au nascut anul trecut, a declarat, ieri, pentru Mediafax, secretarul de stat de la Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA), Theodora Bertzi. Potrivit sefului ORA, ingrijorator de mare este si numarul minorelor care fac avorturi, in 2006 peste 15.000 de minore recurgand la astfel de solutii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.