Au fost in 2004 pe santierele Olimpiadei de vara de la Atena, si-au luat haine groase pentru a pregati JO de iarna de la Torino in 2006, iar acum sint vinati de politie pe schelele stadionului Wembley. Eliminati de canadieni de la JO 2010, romanii au ramas in Europa, antrenindu-si mistria pentru Londra 2012.

Sportivii romani ajung tot mai rar si mai greu la competitiile importante. In schimb, muncitorii, bine antrenati la mistrie si cu aptitudini exersate la rindea si trafalet, se califica automat la marile edificii ale sportului, chiar daca in final ramin vesnic anonimi, cu autografe scrijelite in vreun beton ascuns sub vreo tribuna oficiala. Pentru ei conteaza mai mult sa cistige decit sa participe la istoria sportului. La inceputul acestei saptamini, mai multi constructori romani au fost prinsi in ofsaid pe schelele noului stadion Wembley. Conform „Daily Mail", muncitorii care numarau la finalul fiecarei zile de munca 80 de lire sterline au fost amendati cu cite 1.000 de lire pentru a evita doua luni de inchisoare. Compania care se ocupa de derularea constructiei, Multiplex, a scapat nesanctionata, desi a dat peste cap toate termenele de finalizare dupa erori de constructie si raiduri ale politiei in urma carora erau depistati muncitori care serveau droguri la masa de prinz. Conform normelor, romanii si bulgarii pot sa dea cu mortar in Anglia doar daca sint detinatorii unuia dintre cele 20.000 de permise de munca disponibile. „Companiile pentru care recrutam au nevoie de foarte multi oameni si nu mai puteam sa implinim cererile numai cu cei din Polonia. Le-am explicat ca le putem gasi muncitori si in Romania, doar ca vor trebui sa treaca printr-o hirtogarie mai mare pentru viza si au fost de acord", ne-a declarat Daniel Truica, Managing Director Student Adventure Romania.

Romanii reduc deficitul la Londra

Cu toate acestea, firmele de recrutare din Marea Britanie sint disperate sa angajeze mina de lucru ieftina din Est, infrastructura necesitind lucrari de amploare pentru ca Londra sa gazduiasca in bune conditii Jocurile Olimpice din 2012. Stadionul olimpic costa deja cu 1,3 miliarde de euro mai mult fata de bugetul prevazut initial, astfel ca orice reducere de costuri este bine venita. Anul trecut, pe site-urile de recrutare erau cautati 20.000 de romani, dupa ce studiile de piata din Anglia aratasera ca pregatirea infrastructurii olimpice va crea aproximativ 50.000 de noi locuri de munca. Oferta era de opt lire sterline pe ora pentru un muncitor calificat si de 6,5 pentru unul necalificat, astfel ca venitul lunar ajungea la 1.000 de lire pe luna, suma pe care un englez o avea in cont pentru mai putin de o saptamina de lucru.

Canadienii se tem de concurenta

Vestea raportului calitate/pret al muncii prestate de romani a trecut si peste Ocean, o firma canadiana cautind muncitori pentru amenajarile Olimpiadei de iarna din 2010, unde luna trecuta tocmai s-a darimat o parte din acoperisul stadionului olimpic. Chiar daca sute de persoane se inscrisesera pe liste de asteptare, proiectul a fost abandonat la presiunea sindicatelor canadiene, care au amenintat cu masuri de protest in cazul unei astfel de concurente neloiale. Romanii aveau experienta de la Torino, unde facusera cea mai mare parte din amenajarile de la satul olimpic si de la centrul de presa. Nici de la Olimpiada de la Atena, unde ultimele retusuri s-au facut chiar si dupa inceperea propriu-zisa a competitiei, nu au lipsit romanii, la ei apelindu-se si in situatii de criza, cind instalatiile realizate in pripa au cedat.