Presedintia si Elena Udrea au combatut ieri acuzatiile de trafic de influenta aparute dupa publicarea in presa a unei adnotari facute de Basescu pe un memoriu trimis Ministerului Transporturilor.

Doua ziare au prezentat in editiile de ieri un document pe baza caruia Traian Basescu este acuzat ca a facut trafic de influenta pe linga Ministerul Transporturilor pentru o companie care avea de recuperat o datorie. Este vorba despre „Ziua", care i-a apartinut lui Dinu Patriciu, si despre „Adevarul", care este acum in proprietatea magnatului Rompetrol. Documentul este un memoriu pe care presedintele Traian Basescu l-a primit in aprilie 2005 si pe care l-a trimis ministrului PD de atunci al Transporturilor, Gheorghe Dobre, cu rugamintea de a analiza si de a „rezolva legal" solicitarea de achitare a datoriilor catre o firma de constructii care a prestat servicii pentru SNCFR. Rezolutia presedintelui insotita de iscalitura acestuia este scurta: ,,Dle ministru, rog analizati si rezolvare legala".

Miza: 110 miliarde de lei vechi

Memoriul a ajuns la Cotroceni de la firma Art Constructii 92 SA si este semnat de directorul general Dumitru Bucsaru si parafat cu stampila societatii. Bucsaru ii scrie sefului statului ca firma sa a facut mai multe contracte cu CFR SA, dar beneficiarul nu a platit pentru serviciile primite. Directorul il roaga pe presedinte sa il ajute sa recupereze datoria de 110 miliarde de lei vechi. Memoriul cu apostila prezidentiala a fost inaintat de presedintele Traian Basescu lui Gheorghe Dobre, pe atunci ministrul Transporturilor.

Basescu conduce la bilete

Seful statului a fost acuzat ieri de politicieni de pe tot esichierul (mai putin PD si PLD) ca nu avea dreptul sa se adreseze direct ministrului Dobre. Acesta este cel de-al doilea mesaj al presedintelui Traian Basescu. Primul a fost dezvaluit luna trecuta de presedintele PC, Dan Voiculescu. Era vorba despre o recomandare adresata ministrului Economiei, Codrut Seres, pe un document al societatii ALRO Slatina, care dorea energie electrica mai ieftina.

Cotrocenii resping acuzatiile

La acuzatiile mass-media si ale majoritatii politicienilor de trafic de influenta, Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvint al presedintelui Traian Basescu, a replicat - intr-o declaratie oficiala rostita la sediul Administratiei Prezidentiale - spunind ca adnotarile pe memoriile venite de la cetateni sau de la persoane juridice reprezinta „o practica uzuala si perfect legala".

Opinia Adrianei Saftoiu este ca, „in cazul petitiei de fata, rezolutia presedintelui e o practica fireasca si cere sa analizeze cazul si sa decida legal rezolvarea cazului". Oficialul Cotrocenilor a insistat asupra faptului ca presedintele Basescu „nu are nici o legatura cu firma sau cu patronul respectivei firme". Ea a mai precizat ca seful statului nu semneaza toate petitiile primite.

Art Constructii multumeste instantei

Pe de alta parte, reprezentantii Art Constructii sustin ca firma a trimis memorii similare nu numai Presedintiei, ci si altor institutii. Loredana Radu, avocat Art Constructii, declara ca apostila lui Basescu nu a avut vreun efect. „Ne-a ajutat actiunea in instanta. Dupa introducerea actiunii in instanta, am inceput sa recuperam banii", a sustinut avocatul.

Hop si Udrea

Elena Udrea a sarit si ea in apararea lui Basescu. Fosta sefa a Cancelariei prezidentiale in perioada in care s-a primit memoriul sustine ca era normal ca seful statului sa raspunda unei astfel de solicitari. Ea adauga si ca a facut o solicitare catre Cotroceni ca sa afle situatia tuturor cererilor primite pe vremea cind era consilier. „Cind aflu cite sint, le fac publice", anunta avocatul preferat al sefului statului.

Cine e Bucsaru Dumitru Bucsaru - proprietarul firmei pentru care ar fi intervenit presedintele Traian Basescu - este din Urziceni si apare in topul celor mai bogati 300 de romani. Averea sa este estimata la 10-12 milioane de dolar, bani pe care i-a cistigat din afaceri in constructii, in mare parte cu statul. Potrivit cotidianului "Ziua", Bucsaru a facut inchisoare inainte de 1989 pentru ca a delapidat cooperativa mestesugareasca din Urziceni. El a fost eliberat imediat dupa Revolutie.

Ministrul Dobre nu a solicitat platirea Art Constructii SA Art Constructii SA a fost platita impreuna cu celelalte 13 firme care au participat la reabilitarea a 15 gari, si aceasta la trei luni dupa primirea memoriului adresat fostului ministru Gheorghe Dobre, sustine conducerea Ministerului Transporturilor. Asta deoarece creditul destinat repararii garilor a fost blocat de banca finantatoare (Banca Europeana de Investitii) in perioada noiembrie 2004-iulie 2005. Ministerul nu a putut preciza cind, daca si care a fost suma platita unei alte firme detinute tot de Dumitru Bucsaru - Valahorum, pentru repararea complexului CFR Astoria. In memoriul adresat presedintelui, Bucsaru a mai reclamat neincasarea altor zece miliarde de lei, cuveniti pentru repararea complexului. Acestuia i-au fost vindute de Valahorum efective cu preturi umflate, spre exemplu 5,1 milioane de lei pretul unei luminari sau 120 de milioane de lei pentru o pilota de pat. (Doru CIREASA)