Corpul cosmic pe care NASA si astronautul roman Dumitru Prunariu incearca sa-l intercepteze poate isca valuri oceanice de peste 17 metri.

Apophis, asteroidul luat in discutie la intilnirea specialistilor Comisiei ONU pentru exploatarea in scopuri pasnice a spatiului, de la Viena, este prevazut sa se ciocneasca cu Terra peste 30 de ani. „Cotidianul" a aflat care ar fi efectele unei eventuale ciocniri: un tsunami considerabil sau un crater lat de doi kilometri. Apophis a fost cotat cu gradul cel mai mare de pericol. In plus, peste 800 de asteroizi ar putea da piept cu Pamintul pe viitor. Daca ar urma sa intre in coliziune cu Terra, efectele lui Apophis ar fi devastatoare, in opinia lui Dumitru Prunariu, care noteaza ca atingerea s-ar putea produce in zona Oceanului Pacific, Americii Centrale si Oceanului Atlantic.

Efecte tsunamice

Corpul ceresc cu pricina a intrat in baza de date cu numarul 99.942, in 2004. „Ulterior, s-a observat ca va trece la 30.000 km de Pamint pe 13 aprilie 2029, adica foarte aproape", spune Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic, cu mentiunea ca el va fi mai aproape de planeta noastra decit satelitii geostationari folositi de televiziune. Cum asteroidul isi schimba in fiecare an traiectoria la apropierea de un corp mare cum este Pamintul, Apophis va ajunge si mai aproape peste sapte ani, iar in 2041 s-ar izbi de planeta noastra. In acest caz, Adrian Sonka spune ca acesta va patrunde in atmosfera cu 12,6 km pe secunda, viteza nu foarte mare, dar dimensiunile sale considerabile vor rade totul pe o distanta de citeva sute de kilometri patrati. „Poate sa cada in ocean, producind un tsunami destul de mare", spune astronomul. Dumitru Prunariu avertizeaza chiar ca o izbire in zona Pacificului, la citeva sute de mile de California, „ar antrena un tsunami de peste 17 metri inaltime". Ultima estimare NASA arata ca energia eliberata de Apophis in urma impactului s-ar ridica la 880 de megatone de TNT.

Peste 800 de posibile impacturi

Datele de pina acum indica 845 de asemenea corpuri s-ar putea ciocni cu Pamintul pe viitor. In acest registru, Adrian Sonka avertizeaza ca cel botezat 2007 CC27 are 189 de sanse sa muste din a treia planeta de la Soare intre 2032 si 2106. „Ultimul impact al unui asteroid cu planeta noastra a fost pe 6 iunie 2002. Avea 10 m in diametru si a explodat in aer, deasupra Marii Meditarene. S-a comparat cu o bomba nucleara mica, dar nu a apucat sa produca pagube", face cunoscut Sonka.

Scurt index izbitor Craterul de linga localitatea Vredefort, Africa de Sud, are cel mai mare diametru din lume, de 300 km, produs de impactul cu un asteroid lat de 10 km, acum doua miliarde de ani. Cel de-al doilea ca dimensiune este in bazinul Sudbury din Canada, de 60 km lungime si sta sub semnul unei comete late de 10 km, care a lovit Terra acum 1,85 miliarde de ani. Cam aceleasi dimensiuni le-a avut si asteroidul aterizat in urma cu 65 de milioane de ani in peninsula mexicana Yucatan, care a produs cel mai mare tsunami din istoria omenirii si a eradicat dinozaurii.