Problema - pentru cei care au declansat aceasta cursa politica de incordare a muschilor - este ca un asemenea demers il avantajeaza pe „anticonstitutionalul presedinte".

Traian Basescu a inteles ca tema referendumului-sperietoare poate avea un spectaculos efect de bumerang. Prin urmare, el a folosit aceasta situatie cu o siretenie de vulpoi. Seful statului este fugarit de alianta PSD+PC+PRM+(mai discret, totusi)PNL cu pisica neagra a „referendumului de suspendare a presedintelui anticonstitutional" in cadrul unui „exercitiu democratic". Replica lui Traian Basescu a fost prompta si simetrica. Presedintele Romaniei a aruncat pisica aducatoare de ghinion inapoi, in ograda din care aceasta a fost alungata. Desigur, tot ca un „exercitiu democratic". Ceea ce nu au luat in calcul acei politicieni care se erijeaza in campioni ai democratiei este impactul temei referendumului asupra publicului/electoratului. Prin mesaje abil strecurate pe agenda publica, electoratul a fost „fragezit" de pestrita alianta din Parlament ca sa accepte posibilitatea cheltuirii unor sume impresionante din banii publici pentru realizarea unui referendum despre care au pretins ca e in interesul poporului, dar care, in fond, ar urma sa fie facut pentru a gidila capriciile unor oameni care s-au departat serios de ideea de decenta politica. Problema - pentru cei care au declansat aceasta cursa politica de incordare a muschilor - este ca un asemenea demers il avantajeaza pe „anticonstitutionalul presedinte". Simplificind, acum doua zile, in discursul din Parlament, Traian Basescu a vorbit despre tema grupului de interese si despre tema „sistemului ticalosit"; a folosit, cu alte cuvinte, cele doua mari constante ale discursului sau, cu care a cistigat, pina acum, mereu. In perspectiva unei confruntari directe cu poporul, chestiunea perceptiei este esentiala. In continuare, chiar daca nu toate faptele „vorbesc" in acest sens, seful statului este perceput drept unul „care le spune pe bune". Este arma sa letala. Comparati cu aceasta panica afisata ieri de cei care il contesta: Geoana a devenit brusc bilbiit, Vadim Tudor, livid, aproape ca si-a pierdut glasul.

Situatia de fata este demonstratia faptului ca „pisica neagra" a referendumului antiprezidential a devenit „pisica alba" a presedintelui. Cu alte cuvinte: reactia de acum doua zile a parlamentarilor speriati dovedeste ca „exercitiul democratic" este, in viziunea lor, bun doar atunci cind referendumul il priveste pe presedinte, nu si pe parlamentari.

In fond, Traian Basescu nu e, propunind un referendum, autorul unei surprize; el nu a facut decit sa inapoieze „pisica". Gest logic, dar „neasteptat" pentru alianta parlamentara antiprezidentiala, dupa cum am putut constata.