Presedintele a anuntat conducerea Legislativului ca vrea referendum in a doua jumatate a lunii viitoare. Politicienii, cu exceptia PD si PLD, sustin ca Basescu trebuie sa astepte o Hotarare a Parlamentului.
Tema votului uninominal nu est
Presedintele a anuntat conducerea Legislativului ca vrea referendum in a doua jumatate a lunii viitoare. Politicienii, cu exceptia PD si PLD, sustin ca Basescu trebuie sa astepte o Hotarare a Parlamentului.
Tema votului uninominal nu este noua, ea fiind un subiect de discutie constant pentru clasa politica, inca din guvernarea PSD. Partidele s-au consultat, au initiat proiecte de lege, au venit cu propuneri privind introducerea votului uninominal, insa declaratiile de sustinere ale acestui sistem de vot nu si-au gasit sprijin in vointa politica. Parlamentul a constituit o Comisie pentru elaborarea Codului Electoral, care, de la infiintarea sa in august 2006, nu a facut nimic. Prezenta presedintelui in Parlament - chiar daca a fost un pretext pentru a ataca din nou clasa politica - a redeschis subiectul introducerii votului uninominal. Interventia presedintelui in favoarea acestui sistem de vot poate fi interpretata ca o miscare strategica, daca amintim de ultimele sale luari de pozitie pe aceasta tema, Basescu fiind mai degraba adeptul votului pe lista. In cazul in care acest demers initiat de presedinte va fi dus pana la capat, capitalul de imagine castigat de Basescu va fi considerabil, tinand cont de dorinta electoratului de a cunoaste pe cine trimite in Parlament. Pana atunci insa, in Legislativ se duce o disputa apriga legata de modul in care Traian Basescu a facut anuntul referendumului pentru votul uninominal, pe care il vrea in luna martie. In timp ce seful statului a spus ca a consultat Parlamentul si in consecinta procedura de declansare a referendumului e inceputa, alesii - cu exceptia PD si PLD - au spus ca trebuie sa se astepte o hotarare a Parlamentului. Hotarare care se poate amana mult si bine, mai ales ca nu exista un termen legat pana la care alesii trebuie sa se pronunte. In plus, acestia pot sustine nonsalant ca tema zilei este suspendarea lui Basescu si nicidecum alegerea lor de catre electorat. (R.A., C.E.)
Basescu s-a opus initial acestui sistem de vot
Presedintele anti-uninominal
Ultimele doua luari de pozitie ale presedintelui Traian Basescu referitoare la sistemul electoral din Romania l-au plasat pe acesta drept un adversar al votului uninominal. Una dintre interventiile presedintelui pe aceasta tema a fost la Scoala de Vara a Tineretului Social Democrat, din luna septembrie a anului trecut.
"Ai momente cand demagogic sustii o solutie numai pentru ca ti se pare ca da bine la public, dupa care, cand te duci in spatele usilor la partid si cu oameni care se pricep, incepi sa faci socotelile si iti dai seama ca solutia pe care o propui nu permite realizarea unei majoritati democratice", spunea Basescu la acea data, mentinandu-si, de fapt, o teorie pe care a sustinut-o si pe vremea cand era lider al PD, in Opozitie. Basescu mai spunea, la Scoala de Vara a TSD, ca trebuie gasita varianta cea mai buna care sa permita in acelasi timp si realizarea unei majoritati parlamentare, dar si posibilitatea optiunii pe persoane. Seful statului a explicat atunci ca o solutie ar putea fi "votul nominal pe lista". "PD imi pune o lista de 14 candidati, eu optez pentru al 13-lea, pentru ca il stiu, sau pentru al optulea, nu neaparat primul intra in Parlament si cumuleaza toate voturile", a explicat Basescu.
Parlament unicameral abandonat
Cu un an inainte, in octombrie 2005, Traian Basescu a chemat partidele parlamentare la Cotroceni pentru a le consulta in privinta reviziuirii Constitutiei, cu scopul de a implementa un sistem de parlament unicameral. Majoritatea partidelor prezente la Cotroceni au cuplat tema parlamentului unicameral de cea a votului uninominal, dar s-au lovit de refuzul presedintelui. La finalul discutiilor, liderul PC Dan Voiculescu declara ca partidul sau a reusit sa se inteleaga cu Basescu in privinta parlamentului unicameral, dar nu a reusit sa-l convinga in problema votului uninominal. "Noi am cerut vot uninominal si parlament unicameral, dar presedintele a spus ca, din punctul lui de vedere, parlamentul unicameral ar fi o solutie, dar fara vot uninominal", declara Voiculescu. La randul lor, pesedistii s-au aratat dezamagiti ca presedintele nu s-a lasat convins de importanta votului uninominal. (Carmen EPURAN)
Avantajele si dezavantajele sistemului
Sistemul de vot uninominal are ca principala calitate buna cunoastere de catre alegatori a oamenilor pe care ii trimit in Parlament. Astfel, candidatii la un post in Parlament sunt nevoiti sa tina direct legatura cu locuitorii zonei pe care o reprezinta, pentru a avea sanse sa-i convinga sa ii ofere votul. Se evita, in acest fel, si votul la gramada. Oamenii nu vor mai vota o lista stabilita de un numar restrans de persoane dintr-un partid, pe baza de nepotism sau relatii personale. Se evita si practica sefilor de partid de a pune pe liste oameni apropiati lor, care vin din cu totul alte regiuni decat cele pe care ar urma sa le reprezinte in Parlament. In acelasi timp, sistemul de vot uninominal diminueaza influenta partidelor in desemnarea candidatilor. Se creeaza astfel un cerc de personalitati care vor forma numarul de candidati.
Paradis pentru bogatasi
Dar acesta ar putea fi si punctul de plecare ar unui dezavantaj al sistemului de vot si anume realizarea unei anumite succesiuni. Aceasta va fi dorita de detinatorul mandatului, din cauza crearii, prin intermediul unui asemenea scrutin, a unor adevarate fiefuri electorale. In sistemul de vot uninominal, cetateanul dintr-o anumita circumscriptie are la dispozitie o singura lista cu un numar mare de candidati, din partea tuturor partidelor. El trebuie sa puna stampila pe un singur nume, care crede ca il reprezinta, si doar primul clasat intra in Parlament. De aici rezulta si un dezavantaj al acestui sistem de vot. Concret, toti alegatorii care au votat alt candidat decat cel castigator, nu vor avea reprezentant in Parlament. Un alt dezavantaj al votului uninominal, scos in fata de adversarii acestei idei, priveste posibilitatea ca Legislativul sa fie luat cu asalt de personaje dubioase, care se vor folosi de puterea financiara pentru a-si atrage voturile. De aici si teama ca Legislativul n-ar putea fi reprezentat de toate categoriile socio-profesionale, urmand sa fie invadat de personaje indoielnice din punct de vedere moral si profesional.
Alternativa sistemului mixt
Pentru a preveni acest dezavantaj, sustinatorii votului uninominal au propus - prin vocea Asociatiei ProDemocratia - sistemul mixt de vot, care presupune vot uninominal in circumscriptii si vot pe lista la nivel national. In acest fel, Camera superioara, Senatul, ar putea reprezenta regiunile, iar Camera inferioara, Camera Deputatilor ar reprezenta natiunea. Dar acest sistem ar putea fi aplicat si ambelor Camere ale Parlamentului. Intr-un astfel de sistem, un anumit procent care poate sa acopere, in functie de decizia politica, o plaja intre 50% si 80%, este atribuit alegerii uninominale, iar restul este rezervat listei nationale de partid. (Carmen EPURAN)
Procedurile pentru referendum
Intentia sefului statului de a organiza o consultare populara pe tema introducerii votului uninominal provoaca o noua disputa politica, in privinta procedurilor. Constitutia spune la articolul 90 ca presedintele, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national. Aceeasi prevedere se regaseste in Legea referendumului.
Nici un text de lege nu spune, insa, daca seful statului trebuie sa astepte hotararea celor doua Camere reunite, care are rol consultativ. "Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor", prevede Legea referendumului. Traian Basescu pare decis sa continue demersurile pentru organizarea referendumului in a doua jumatate a lunii martie, pornind de la ideea ca singura sa obligatie este aceea de a consulta Parlamentul si nu de a astepta hotararea Parlamentului. Unii dintre senatori si deputati sustin ca presedintele nu poate emite decretul privind problemele care se supun referendumului si data desfasurarii acestuia, fara a astepta pozitia Parlamentului privind consultarea populara.
Basescu a trimis ieri presedintilor celor doua Camere o scrisoare prin care ii consulta pe parlamentari in legatura cu organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal in a doua parte a lunii martie. "Asa cum i-am informat pe membrii Parlamentului cu ocazia mesajului adresat in sedinta comuna a celor doua Camere din data de 14 februarie 2007, va consult cu privire la organizarea, in partea a doua a lunii martie 2007, a unui referendum national consultativ cu privire la introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului, incepand cu urmatoarele alegeri", a afirmat Basescu in scrisoare. De asemenea, seful statului a precizat ca, in temeiul articolului 90 din Constitutie si al articolului 11 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, doreste sa solicite poporului roman sa-si exprime, prin referendum, "vointa suverana" cu privire la introducerea votului uninominal. (Anca HRIBAN)
Istoria subiectului
Tema introducerii votului uninominal a intrat in dezbaterea publica inca din legislatura trecuta. Opozitia de atunci a sustinut ca partidul de la Putere - PSD - nu doreste reformarea clasei politice prin intarirea capacitatii de control a cetatenilor vizavi de activitatea parlamentarilor. Singurul partid constant in ceea ce priveste acest vot a fost PNL, care a adus tema in discutie pentru prima data in 1996 si a lansat-o spre dezbatere in 2000. Ulterior, o pozitie consecventa a avut-o si PC, care s-a declarat adept al votului uninominal. PRM si UDMR au spus categoric nu unui astfel de sistem.
PD a vrut asumarea raspunderii
In 8 ianuarie 2007, democratii au anuntat ca, daca pana la finalul sesiunii parlamentare de primavara nu se va adopta votul uninominal, sunt decisi sa-i ceara premierului sa isi asume raspunderea in Parlament pe acest proiect de lege. "Daca pana la sfarsitul sesiunii nu se va adopta votul uninominal in Parlament, PD va solicita premierului, Guvernului, sa-si asume raspunderea in Parlament pe proiectul de lege care vizeaza votul uninominal, pentru ca atunci, daca se introduce o motiune de cenzura sa stim foarte clar cine doreste vot uninominal si cine nu doreste", a spus Emil Boc.
PNL aminteste trecutul democratilor
In replica, presedintele Comisiei privind Codul Electoral, liberalul Mihai Voicu, a declarat ca proiectul de lege referitor la introducerea votului uninominal trebuie dezbatut in legislativ, solutia angajarii raspunderii Guvernului, avansata de catre democrati, nefiind viabila. Liberalii au amintit PD de pozitia exprimata in urma cu sase luni, cand au vrut votul pe lista. In luna august 2006, la Scoala de vara a tinerilor democrati, Emil Boc a declarat ca este prea devreme pentru introducerea votului uninominal.
UDMR, mereu impotriva
UDMR s-a declarat categoric impotriva votului uninominal, care a devenit "anacronic", si nici cu asumarea raspunderii Guvernului in Parlament pe o lege care sa schimbe sistemul electoral din Romania. Marko Bela a aratat ca votul uninominal ar dezavantaja UDMR, pentru ca "ar salta partidul mai mare si ar impinge in jos partidele mai mici", in timp ce actualul sistem electoral asigura o reprezentare proportionala. PRM a adoptat tot o pozitie contrara. (Roxana ANDRONIC)
PLD: Poate avea loc
Referendumul pe tema votului uninominal poate avea loc la jumatatea lunii martie, asa cum a solicitat seful statului, daca Guvernul nu se mai ocupa de lucruri neimportante, a declarat, ieri, liderul PLD, Theodor Stolojan. "Suntem abia in 15 februarie. Un referendum pe aceasta tema nu e complicat. E nevoie de un singur buletin de vot", a spus Stolojan. El a opinat ca introducerea votului uninominal este absolut necesara pentru reformarea clasei politice si ca un eventual vot negativ al Parlamentului pe aceasta tema, va arata inca o data "decaderea unei anumite parti a clasei politice, patrulaterul negru format din PSD-PRM-PC-PNL". (R.I.P.)
UDMR: Termenul este cam scurt
Liderul UDMR, Marton Arpad, considera ca perioada propusa de seful statului pentru organizarea referendumului privind introducerea votului uninominal este "cam scurta", tinand cont de procedurile uzuale in astfel de cazuri. "In doua saptamani sunt sesizate comisiile de specialitate cu aceasta problema. Se pregateste un proiect de hotarare, care se adopta conform legii, de catre Parlamentul reunit. Asta ia cam doua-trei saptamani. Ar fi necesara si o campanie de o saptamana, premergatoare scrutinului. Ar mai urma si o perioada de 30 de zile pentru tiparirea buletinelor de vot si constituirea birourilor electorale. Deci termenul este cam scurt", a explicat Marton. Pe de alta parte, el a apreciat ca presedintele ar trebui sa dea o forma scrisa acestei consultari, pentru a se sti exact ce doreste si a fost de parere ca opozitia va avea niste observatii "greu de combatut". (R.I.P.)
Pro Democratia e de acord
Asociatia Pro Democratia (APD) considera oportuna realizarea unui demers de consultare populara pentru dinamizarea proceselor de reforma politica, apreciind ca "fara un impuls exterior, din partea natiunii, exercitat prin referendum, partidele nu vor avea puterea" de a realiza schimbarile necesare. Intr-un comunicat de presa difuzat ieri, APD noteaza ca referendumul este una din metodele de stimulare a participarii cetatenesti, insa avertizeaza ca acest demers nu asigura automat succesul democratiei participative. "APD constata ca demersul prezidential, dincolo de contextul sau, reprezinta singura modalitate prin care poate fi depasit impasul creat de blocajul parlamentar si de lipsa consensului politic privind reforma electorala", se arata in comunicat. (O.B.)
Trei proiecte
PC, PSD si PNL au depus separat, in 2005, in Parlament, cate un proiect de lege electorala prin care se vorbeste de votul uninominal. Proiectul liberalilor prevede vot uninominal simplu pentru 50% din mandatele Senatului si Camerei si vot preferential pe lista pentru restul mandatelor. PNL a cerut constituirea a opt circumscriptii electorale (arondate celor 8 regiuni economice de dezvoltare), impartite la randul lor in mai multe colegii electorale. PSD a propus, in proiectul lor, vot uninominal majoritar cu doua tururi de scrutin pentru ocuparea tuturor mandatelor de la Senat si Camera Deputatilor. In viziunea PC este necesar un vot uninominal simplu pentru toate mandatele Senatului, vot uninominal simplu la Camera Deputatilor pentru un numar de mandate egal cu cel de la Senat si vot pe lista pentru celelalte mandate ale Camerei. (R.A.)
Comisie parlamentara degeaba
Parlamentarii nu au facut nimic in ceea ce priveste reformarea sistemului electoral, desi a fost infiintata inca din luna mai a anului trecut o Comisie parlamentara pentru elaborarea Codului Electoral, iar un proiect de lege privind introducerea votului uninominal dateaza inca de la sfarsitul lui 2005. Mihai Voicu, presedintele Comisiei parlamentare, a sustinut acum o luna ca votul uninominal va fi supus dezbaterii in aceasta luna, iar tema ar urma sa fie finalizata in mai sau iunie. Mult mai sceptic, colegul sau de comisie, pesedistul Valeriu Zgonea (foto) a apreciat ca pana la alegerile parlamentare din 2008 problema introducerii scrutinului uninominal nu va fi rezolvata. Zgonea si-a argumentat punctul de vedere prin faptul ca fiecare dintre formatiunile reprezentate in Legislativ se bazeaza pe un lider - "locomotiva" care le aduce voturi. (R.A.)
Iorgovan: Nu exista o data fixa
Senatorul PSD Antonie Iorgovan a sustinut, intr-un interviu acordat ZIUA, ca Parlamentul trebuie sa adopte o hotarare cu privire la cererea presedintelui Traian Basescu, insa nu exista un termen pana la care conducerile Camerelor
trebuie sa se exprime.
Parlamentul trebuie sa dea o decizie pozitiva sau negativa fata de solicitarea presedintelui?
Din legea referendumului si legea 3/2000 articolul 11 alineatul 3 care precizeaza exact ca Parlamentul isi exprima punctul de vedere printr-o hotarare care se adopta prin votul majoritatii parlamentarilor in sedinta comuna. Pozitia lui Traian Basescu care a spus ca a consultat Parlamentul este o manifestare abuziva care se adauga la celelalte fapte contrare Constitutiei. Este o incalcare a articolului 90 din Constitutie care spune ca se declanseaza referendum dupa consultarea parlamentului. Ce inseamna consultarea Parlamentului? Spune articolul 11 alineatul 3 din Legea referendumului. Daca era bineintentionat si nutrea respect pentru regulile constitutionale si institutiile statului in frunte cu Parlamentul ar fi trebuit sa spuna doar atat: prin urmare, va rog sa luati act de intentia mea de a organiza un referendum pentru vot uninominal si astept punctul dumneavoastra de vedere.
Exista un termen pana la care Parlamentul trebuie sa dea aceasta hotarare?
Nu exista un termen, dar fireste ca e nota de rezonabilitate. Daca domnia sa s-a pronuntat vor fi declansate procedurile parlamentare.
Birourile permanente reunite vor lua in discutie... nu se fac sapte sedinte ale plenului reunit ca nu avem numai problema asta... dar la proxima sedinta a plenului reunit se va pune in discutie aceasta tema. (R.A.)
Presedintele Camerei Deputatilor considera ca termenul lui Basescu este nerealist
Bogdan Olteanu: Trebuie sa astepte pozitia Parlamentului
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a apreciat, ieri, ca presedintele nu poate fixa data organizarii referendumului decat dupa ce Parlamentul se exprima in acest sens. Olteanu a adaugat ca marti, 20 februarie, Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor se vor reuni pentru a discuta procedura care trebuie urmata. Presedintele ar trebui sa se consulte, in ceea ce priveste data organizarii referendumului, si cu Executivul, care asigura organizarea acestuia si a sectiilor de votare, a mai sustinut presedintele Camerei. El a aratat si faptul ca intentia presedintelui Traian Basescu de a organiza un referendum pentru introducerea votului uninominal la mijlocul lunii martie este nerealista. El a opinat ca, pentru o informare eficienta a alegatorilor cu privire la tema supusa referendumului, o campanie in acest sens ar trebui sa dureze cel putin 30 de zile de la data la care Parlamentul isi exprima punctul de vedere. "Eu nu cred ca se poate organiza referendum la mijlocul lunii martie, pentru ca asta ar presupune ca intreaga campanie de informare sa dureze cateva zile. Nu cred ca ar fi nici in beneficiul dezbaterii si nici in beneficiul votului uninominal", a afirmat Olteanu. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.