Presedintele a iesit la atac, vorbind despre forta de munca, energie, clientelism politic, IT, constructii si agricultura.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a facut ieri, la Conferinta anuala a Societatii Academice din Romania, o serie de declaratii legate de economia romaneasca. Printre acestea, presedintele a facut referire la o „economie de privilegii", in care accesul la resurse este doar al clientelei politice, oamenii obisnuiti neavind aceasta sansa. Basescu a mai spus ca oamenii din mediul rural nu stiu cum sa acceseze fonduri europene, s-a referit la izolarea termica si pierderile de energie, la faptul ca exista o criza profunda a fortei de munca si ca in constructii si IT firmele romanesti trebuie sa se alieze pentru a participa la licitatiile cistigate, de obicei, de firmele straine.

Firmele straine ne exploateaza

Traian Basescu a vorbit despre domeniile IT si constructii, in care firmele straine ar cistiga licitatiile publice, dind apoi lucrarile in subantrepriza firmelor romanesti pe bani putini, motiv pentru care acestea din urma ar trebui sa se asocieze pentru „a face fata concurentei". „In caietele de sarcini sint, acum, conditii care ingradesc accesul firmelor romanesti din IT. Solutia nu este insa avantajarea acestora, ci crearea unui cadru de egalitate, fara a se face distinctie intre ele", a declarat Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor.

Directiva cu salarii

„Sintem in situatia de a intra in criza profunda de forta de munca. Romania a fost un mare exportator de forta de munca in ultimii patru ani si, fara capacitatea companiilor romanesti de a le asigura angajatilor un salariu competitiv, riscul de export continua", a declarat Basescu.

„Exista intr-adevar o criza in anumite sectoare si in anumite zone. Paradoxal, in aceeasi sala s-au purtat discutii si despre somaj. Este o nebuloasa in mintea lor daca exista sau nu probleme in acest sens", este de parere Adrian Stanciu, partener in cadrul agentiei de consultanta Ascendis. In ceea ce priveste cresterea salariilor, Stanciu este de parere ca nu exista nici un angajator care plateste mai putin decit trebuie sa plateasca. „Restul sint populisme", a mai precizat acesta.

Taranii nu sint informati

Ministrul Agriculturii este de acord cu presedintele Traian Basescu, care spune ca „mare parte din fondurile de la UE sint destinate agriculturii, dar in mediul rural nimeni nu stie cum pot fi accesate aceste fonduri si ce proiecte pot fi facute". „Am spus si eu ca o mare problema a ministerului este cea de comunicare. Atit institutiile din subordine, cit si Directiile Agricole trebuie sa faca mai multe in acest sens. Specialistii Agentiei Nationale de Consultanta Agricola si cei ai Agentiei de Plati vor trebui, in perioada imediat urmatoare, sa ajute cei 1,6 milioane de fermieri sa scrie corect cererile de plata pentru a nu avea surprize", a spus Dan Motreanu.

Blocurile sint calorifere

Presedintele Basescu a mentionat ieri lipsuri in privinta performantelor energetice ale cladirilor in Romania, in buna parte acestea fiind reluari ale unor lucruri cunoscute.

Exista pierderi energetice „enorme" la incalzirea locuintelor, a spus Basescu. „Blocurile sint calorifere pentru atmosfera. Avem pierderi energetice enorme pentru incalzitul locuintelor", a adaugat acesta, precizind ca a vazut „fotografii in infrarosu" cu blocurile din Capitala. „Neizolarea ca lumea" reprezinta 15% din factura la energie.

Programul guvernamental de reabilitare termica nu functioneaza deoarece solicita administratiilor locale, inclusiv celor foarte sarace, si asociatiilor de locatari sa asigure cite o treime din costurile reabilitarii. De asemenea, auditorii energetici, cei care expertizeaza cladirile, reprezinta o raritate in Romania, comparativ cu cererea de astfel de servicii.