Oficialii Microsoft anunta deja urmatorul sistem de operare, cunoscut in trecut sub numele de cod Blackcomb.

Windows Vienna, cunoscut in trecut sub numele de cod Blackcomb, reprezinta un viitor sistem de operare Microsoft, anuntat in februarie 2000. De atunci, a fost subiectul unor aminari si reprogramari majore, pe modelul Windows Vista. Din aceasta luna, numele pe care angajatii Microsoft il folosesc intern pentru viitorul sistem de operare este secret si nu a fost folosit in public niciodata.

Ben Fathi, vicepresedinte al Diviziei Sisteme de Operare din cadrul Microsoft, sustine, citat de publicatia electronica Trusted Reviews, ca ne putem astepta sa vedem Windows Vienna lansat pina in vara anului 2009.

„Cred ca se poate spune ca doi ani, doi ani si jumatate inseamna o perioada rezonabila de timp pe care partenerii nostri se pot baza", a declarat Fathi.

Acesta a mai precizat ca distanta monstruoasa de cinci ani dintre Windows XP si Windows Vista a schimbat, de asemenea, strategia Microsoft pentru producerea sistemelor de operare.

„Ne-am dat seama ca au existat lucruri foarte bune pe care am dorit sa le facem si imbunatatiri semnificative pe care am vrut sa le includem in Vista, dar pe care nu le-am putut livra intr-o singura lansare", a declarat Fathi, explicind ca ar putea avea loc, in viitor, o inclinare catre un sistem de operare mai asemanator cu cele scoase de Apple.

Aminari si zvonuri

Trusted Review sustine ca primele versiuni beta ale Windows Vienna destinate testelor publice vor veni in maximum 18 luni.

Ben Fathi a refuzat sa dea detalii despre ceea ce va cuprinde urmatorul sistem de operare care va fi lansat de Microsoft.

Numele de cod Blackcomb a fost desemnat, initial, unei versiuni de Windows care trebuia sa urmeze Windows XP (cunoscut drept Whistler, ambele fiind numite dupa statiunea Whistler-Blackcomb) in varianta client si server. Cu toate acestea, in august 2001, lansarea Blackcomb a fost aminata cu citiva ani si Vista (denumit initial Longhorn dupa numele unui bar din statiunea montana Whistler-Blackcomb) a fost anuntat ca versiune intermediara XP si Blackcomb. De atunci, s-a vorbit mult despre Blackcomb si au aparut multe zvonuri, de la anularea lansarii pina la doar o varianta server. In 2006 s-a aflat ca exista in planuri in continuare, in varianta client si server.