Presedintele Ungariei, Sólyom László, i-a spus primarului Emil Boc, in deschiderea vizitei de la Cluj (potrivit traducerii oficiale), ca este fericit sa se afle in „capitala maghiarimii".

La finalul intilnirii cu oficialul maghiar, Boc a declarat ca au discutat despre montarea inscriptiilor in limba maghiara in Cluj, de problema cresterii autonomiei in decizie a facultatilor maghiare din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, precum si de legea minoritatilor. „I-am spus domnului presedinte ca legea privind inscriptiile este foarte clara, depinde de procentul de 20%, care la Cluj nu este intrunit. In privinta UBB, am specificat faptul ca exista autonomie universitara, iar legea minoritatilor este necesara, dar sa nu depaseasca limitele Constitutiei", a afirmat el.

Sugestie de conciliere pentru Tokés si UDMR

Presedintele Ungariei a avut o intilnire separata si cu episcopul reformat Tokés László. Acesta a declarat ca au discutat despre regionalism, despre Tinutul Secuiesc, Tinutul Partium, Universitatea Crestina Partium din Oradea, dar si despre alegerile europarlamentare si problema scolilor confesionale. „Presedintele a reiterat cele spuse la Bucuresti, in legatura cu Tinutul Secuiesc si a acceptat invitatia noastra in Partium. A mai spus ca ii pare foarte rau ca nu am putut ajunge la o intelegere (cu UDMR – n.r.) privind comunitatea maghiara din Romania, pentru listele pentru alegerile europarlamentare si s-a exprimat ca ar mai fi o sansa, pina la sfirsitul saptaminii, sa ne intelegem, totusi", a rezumat Tokés.

Intilniri cu societatea civila maghiara

Sólyom László a avut o intrevedere si cu revolutionarii clujeni maghiari de la 1956, cu reprezentanti ai unor ONG-uri, precum si o cina cu liderii bisericilor maghiare din Transilvania. El a mentionat faptul ca i-a rugat pe presedintele Romaniei si pe premier sa se gindeasca la o modalitate de recompensa pentru cei care s-au dedicat revolutiei maghiare din 1956 si inca mai traiesc. De la Cluj, delegatia maghiara a plecat direct la Budapesta.

(articol aparut doar in editia online)