Deputatii PD si PNL au votat ieri, cot la cot cu Opozitia, o propunere legislativa a PSD care prevede ca terenurile pe care sunt amplasate retele stradale si parcuri publice nu vor putea fi retrocedate. Cu toate acestea, parlamentarii intervievati de
Deputatii PD si PNL au votat ieri, cot la cot cu Opozitia, o propunere legislativa a PSD care prevede ca terenurile pe care sunt amplasate retele stradale si parcuri publice nu vor putea fi retrocedate. Cu toate acestea, parlamentarii intervievati de ZIUA au marturisit ca proiectul legislativ nu clarifica soarta terenurilor preluate fara titlu de stat, fostii proprietari neavand alta solutie decat lupta in instanta, inclusiv sesizarea la CEDO. Initiativa legislativa pesedista a fost adoptata cu 260 voturi "pentru" si o abtinere in conditiile in care Senatul respinsese acest act normativ. Proiectul de lege va merge la Presedintie pentru promulgare. Potrivit articolelor adoptate de deputati, nu vor putea fi dezafectate din domeniul public nici terenurile pentru rezervatii naturale, parcurile nationale, monumentele, ansamblurile si siturile arheologice si istorice, monumentele naturii. Comisia de agricultura a Camerei a introdus, insa, un amendament acceptat si de plen potrivit caruia aceste terenuri ar putea fi dezafectate din domeniul public in cazuri exceptionale pentru lucrari de interes national. Democratul Valeriu Tabara (foto) ne-a explicat ce inseamna aceste cazuri exceptionale. "Terenurile pot fi dezafectate numai daca acolo vor fi construite baraje, sosele sau o autostrada, retele de gaz sau alte lucruri de genul acesta care sunt in interesul national", a explicat democratul. Cat despre terenurile preluate fara titlu de catre stat, Tabara a ridicat din umeri: "probabil ca se va ajunge la CEDO". Amendamentul introdus la initiativa PSD a fost trimis la Parlament de catre Ministerul Agriculturii, in perioada in care portofoliul se afla sub jurisdictia ex-liberalului Flutur. Contactat de ZIUA, Flutur a marturisit ca nu isi mai aminteste in ce consta amendamentul. "Nu imi mai amintesc exact. Trebuie sa revad amendamentul in context. Au fost atatea proiecte...", ne-a spus fostul ministru. Intrebat despre maniera in care isi mai pot revendica fostii propietari terenurile preluate fara titlu, Flutur a raspuns: "Prima prioritate este introducerea cadastrului care sa le dea titlul. Asta-i prima procedura".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.