Oficialii ONCE se vor deplasa la Tighina pentru a vedea "situatia adevarata" a cimitirului vandalizat (foto), a declarat, ieri, presedintele Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, Mihai Stanisoara, in urma audierii presedintelui Oficiului, Tudor
Oficialii ONCE se vor deplasa la Tighina pentru a vedea "situatia adevarata" a cimitirului vandalizat (foto), a declarat, ieri, presedintele Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, Mihai Stanisoara, in urma audierii presedintelui Oficiului, Tudor Scarlat, transmite Mediafax. Membrii comisiei au decis ca nu este necesara si audierea ambasadorului roman in Republica Moldova, intrucat reprezentantul ONCE a mentionat ca acesta va face "toate demersurile necesare" pentru remedierea situatiei. Civic Media si presa de peste Prut semnalau, in urma cu doua saptamani, faptul ca regimul separatist de la Tiraspol a dispus nivelarea vechiului cimitir militar romanesc din Tighina, infiintat in 1812, pentru a face loc unui memorial sovietic, dedicat "soldatului eliberator rus". Potrivit Deutsche Welle, profanarea mormintelor, in mare parte romanesti, s-ar fi desfasurat in prezenta unui numar mare de militieni transnistreni, convocati pentru a impiedica o eventuala revolta a localnicilor. Crucile sculptate in piatra au fost aruncate la marginea cimitirului, iar osemintele au fost scoase din morminte si imprastiate in zona. Conform Deutsche Welle, in timpul noptii romanii din Bender au strans crucile de piatra, marcand simbolic locul cu o cruce de fier incovoiata. Autoritatile separatiste au anuntat, insa, ca in cursul acestei saptamani crucile vor fi transportate intr-un poligon militar pentru a fi distruse cu explozibili si folosite, ulterior, la repararea drumurilor din oras. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.