Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a solicitat solutionarea cu rapiditate a dosarelor privind Revolutia din 1989 si a Mineriadei din iunie 1990. Procurorul general a formulat aceasta cerere cu ocazia intalnirii cu vicepresedintele
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a solicitat solutionarea cu rapiditate a dosarelor privind Revolutia din 1989 si a Mineriadei din iunie 1990. Procurorul general a formulat aceasta cerere cu ocazia intalnirii cu vicepresedintele Aliantei Civice Sorin Iliesiu, autorul scrisorii deschise adresate autoritatilor statului, organizatiilor neguvernamentale si forurilor internationale, semnata si de alti 256 de intelectuali, precum si cu generalul Dan Voinea, cel care instrumenteaza cele doua dosare.
Iliescu invinuit
Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care sunt cercetate aproximativ 20 de persoane, printre care si fostul sef al statului, Ion Iliescu, care are calitate de invinuit, este aproape de finalizare, potrivit declaratiilor anchetatorilor. Acuzatiile din dosar sunt extrem de grave, incluzand subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii. Iar unul dintre acuzatorii lui Ion Iliescu este Miron Cozma. Acesta le-a declarat anchetatorilor ca nu el a adus minerii la Bucuresti, ci Iliescu. Cozma vorbeste si despre cum Ion Iliescu a instigat minerii si populatia in 1990 sa intervina impotriva manifestantilor din Piata Universitatii pentru a-si justifica actiunile. "Dupa Revolutie, Puterea s-a abtinut sa mai foloseasca impotriva opozantilor politici si a manifestantilor institutiile abilitate, si a preferat interventia muncitorilor si a minerilor pentru justificarea actiunilor, dovada fiind si cererea presedintelui catre populatie si prin care Iliescu instiga populatia sa intervina impotriva manifestantilor", afirma Miron Cozma. "Iliescu le-a spus minerilor, cu substrat, sa mearga sa faca curatenie in Piata. In data de 15 iunie, Guvernul si Presedintia au dispus ca o parte din minerii care se aflau in Bucuresti sa fie adunati intr-o unitate militara pentru a fi dusi in Valea Jiului. In momentul in care am ajuns si eu la acea unitate, am vazut ca minerii erau imbracati in tinuta militara, explicatia oficiala fiind ca acest lucru a fost facut pentru a-i proteja. Cred ca in acea unitate militara au fost imbracate cadre militare in haine de mineri. Ulterior s-a dovedit ca angajati ai Ministerului de Interne si ai Ministerului Apararii au actionat, fiind imbracati in mineri, devastand sediul Ligii Studentilor si sediile partidelor istorice, arestand oameni in numele minerilor", spune Cozma.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.