Compania de distributie si furnizare a energiei Electrica (detinuta de stat) nu are asigurata cantitatea de energie electrica necesara consumatorilor eligibili, dupa data de 31 martie, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, seful serviciului de
Compania de distributie si furnizare a energiei Electrica (detinuta de stat) nu are asigurata cantitatea de energie electrica necesara consumatorilor eligibili, dupa data de 31 martie, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, seful serviciului de piata concurentiala al firmei, Ioan Fecioru. Intrebat in ce proportie Electrica are asigurata energia destinata consumatorilor eligibili dupa data de 31 martie, Fecioru a afirmat ca procentul este de 0%. "Am contractat, la inceputul anului, 636 MW putere instalata, pe care trebuie sa ii livram lunar. In schimb, am putut achizitiona doar 447 MW, pentru lunile ianuarie si februarie, si 347 MW pentru luna martie. Din aceste cantitati, am vandut circa 250 MW catre consumatorii eligibili ai Electrica SA, iar diferenta catre consumatorii eligibili ai filialelor Electrica privatizate si neprivatizate", a spus Fecioru.
El a precizat ca Electrica ar putea cumpara energie din import, de la un consortiu strain. "Suntem in discutie cu un consortiu din zona estica pentru o cantitate de aproximativ 70 MW", a mai spus Fecioru. Electrica a incercat sa cumpere energie, luni si marti, de pe bursa OPCOM. Licitatiile au fost insa anulate, din cauza lipsei de oferte sau a garantiilor.
Ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a emis, la sfarsitul anului trecut, un ordin potrivit caruia producatorii de energie sunt obligati sa prelungeasca contractele si sa incheie noi contracte cu Electrica pentru perioada prevazuta in Programul de iarna, pana la 31 martie, ca masura temporara, avand ca scop sa asigure stabilitatea pe piata de energie in perioada de iarna. Ministerul Economiei nu va prelungi din nou contractele prin care Electrica achizitioneaza energie de la producatorii de stat, dupa ce acestea vor expira la 31 martie, a anuntat Varujan Vosganian. "Nu mai trebuie sa cainam Electrica. Datoria mea este sa ma asigur ca este energie electrica", a spus Vosganian. "Electrica trebuie sa stie ca de la 1 aprilie va fi doar un furnizor de electricitate ca oricare altul", a adaugat Vosganian. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.