Departamentul pentru Lupta Antifrauda a trimis anul trecut la DNA mai mult de jumatate dintre dosarele cu fonduri europene verificate.

DLAF a verificat anul trecut 82 de proiecte finantate cu fonduri europene: in 64 dintre acestea exista posibile fraude, iar in alte zece s-au gasit nereguli. „Dintre proiectele cu probleme, 49 au fost trimise la DNA, iar restul la alte Parchete competente. Din pacate, doar 17 dosare au fost finalizate de DNA", a spus Cristian David, ministrul delegat pentru implementarea programelor cu finantare internationala. In replica, DNA a spus ca cercetarea dosarelor primite de la DLAF necesita mult timp.

David a mai precizat, la prezentarea bilantului DLAF, ca valoarea proiectelor verificate anul trecut a fost de 145 de milioane de euro. „In privinta nivelului fraudei raportat la banii europeni primiti de Romania, ne aflam pe penultimul loc intre cele 12 noi membre UE, pe ultimul loc fiind Lituania, iar fruntase la fraude sint Polonia si Cehia. La noi sint multe cazuri de fraude, dar cu pagube mici", a spus Tudor Chiuariu (foto), seful DLAF. El a aratat ca, din totalul sumelor fraudate, au fost recuperate 1,8 milioane de euro, restul urmind a fi recuperati de ANAF. „In cazurile penale, instantele vor decide care sint pagubele", a precizat Chiuariu.

„Suveica"

Daca cele mai multe fraude s-au facut in proiectele PHARE si SAPARD, cele mai mari pagube se inregistreaza in cazul proiectelor ISPA, care au valoare mare. Cel mai mare proiect cu fraude (cu o valoare de 7 milioane de euro) este cel de infiintare a unui Parc Tehnologic la Hemeius, judetul Bacau. Acest dosar a ajuns pe masa procurorilor.

Unul dintre cele mai ingenioase mecanisme de fraudare a fondurilor europene a fost descoperit la Iasi, unde societatea Teofarm SA a recurs la vinzari succesive, de tip suveica, a unor utilaje tipografice. Pretul acestora a crescut astfel artificial, iar urmatorul pas a fost rascumpararea lor, cu fonduri comunitare, in cadrul unui proiect, la o valoare supraevaluata. Mai precis, de la o valoare initiala a utilajelor de 588 de milioane ROL s-a ajuns la 7,3 miliarde ROL.