Horia Tecau si Florin Mergea au fost singurii care au reusit sa smulga un punct Frantei. Romania a pierdut la simplu, iar in toamna va juca din nou la baraj pentru mentinerea in Grupa Mondiala.

Sansele Romaniei de a trece de Franta in primul tur al Grupei Mondiale a Cupei Davis ar fi fost reduse chiar in cazul in care Victor Hanescu ar fi avut meciuri in picioare, iar Andrei Pavel ar fi fost ceva mai tinar. Tenismenii nostri au incercat totusi marea cu degetul, iar surpriza a venit de unde ne asteptam mai putin, din partea perechii de dublu Mergea/Tecau. Cuplu consacrat pe vremea junioratului, acesta s-a spart instantaneu o data cu trecerea la seniori, situatia fiind grabita si de lipsa de interes, fata de serviciile celor doi, a federatiei si antrenorilor echipei Romaniei. Oboseala lui Pavel si lipsa de forma a lui Hanescu i-au fortat pe Adrian Marcu si Florin Segarceanu sa apeleze din nou la dublul Mergea/Tecau, dupa aproape patru ani. Patru ore si 37 de minute a durat partida a treia a meciului cu Franta, iar scorul ne-a fost favorabil: 3-6, 7-5, 7-5, 6-7, 11-9.

Franta, uimita

Faptul ca Romania a obtinut un punct a socat, inceputul cronicii de meci a agentiei France Presse fiind elocvent: "Infringerea-surpriza a dublului Arnaud Clement/MickaŽl Llodra, invins in cinci seturi de necunoscutii Horia Tecau si Florin Mergea, a intretinut un suspans neprevazut in primul tur al Cupei Davis, Franta conducind Romania doar cu 2-1 dupa doua zile de concurs". Victoria l-a gasit oarecum nepregatit chiar si pe capitanul nejucator Florin Segarceanu: "Nu vreau sa fiu malitios si sa spun ca nu sint surprins. Dar trebuie sa crezi mereu in sansa ta, asta este Cupa Davis. Stiam ca pot face un meci bun pentru ca deja cistigasera o partida mare in Cupa Davis in Ecuador, in conditii grele".

Pilpiirea lui Pavel

Unul dintre francezii care au parasit invinsi terenul, MickaŽl Llodra, a jucat aflindu-se sub tratament cu antibiotice, iar dupa joc a spus: "Timp de o saptamina presa a avut tendinta sa spuna ca va fi usor, ca ii vom zdrobi. Romanii au facut un meci mare si trebuie sa ne scoatem palaria in fata lor". In plan practic, victoria lui Mergea si Tecau nu a facut insa decit sa prelungeasca momentul eliminarii Romaniei cu citeva ore. Francezii au rezolvat ieri usor lucrurile, prin cel mai bun jucator al lor, Richard Gasquet (nr. 16 ATP), care i-a lasat lui Andrei Pavel doar o mica sansa, la jumatatea setului trei, cind romanul a condus cu 5-2. Au urmat insa cinci game-uri consecutive cistigate de francez si dupa aproape doua ore de meci am pierdut al patrulea meci al intilnirii de la Clermont-Ferrand, cu 3-6, 2-6, 5-7. Urmatorul meci al echipei noastre de Cupa Davis va avea loc in septembrie si va conta pentru mentinerea in Grupa Mondiala.

Roddick a atentat la presedintele Cehiei

Alte sapte intilniri s-au mai disputat in runda inaugurala a sezonului 2007 al Cupei Davis, Andy Roddick dind emotii intregii Cehii in cea de la Ostrava. O minge trimisa de american l-a lovit in piept pe presedintele Republicii Cehe, Vaclav Klaus, care statea in primul rind, in spatele compatriotului sau Ivo Minar, adversarul lui Roddick. Seful statului n-a putut fi aparat nici de bodyguarzi, ramasi blocati de rapiditatea fazei, mai ales ca Roddick este unul dintre jucatorii cu serviciul cel mai puternic din circuitul ATP, fiind chiar detinatorul recordului mondial, cu 247,8 km/ora. Abia la finalul partidei americanul a aflat de incident, el replicind: "In timpul incalzirii am observat ca in spatele terenului nu exista plasa de protectie a spectatorilor si mi-am spus ca va incasa cineva o minge. Dar, va jur, cu presedintele n-am avut nimic personal". Pina la ora inchiderii editiei, pe linga Franta mai erau calificate in turul secund al Cupei Davis reprezentativele Suediei, Spaniei si Germaniei, care au eliminat Belarus, Elvetia si Croatia.