Turkmenii isi aleg un nou presedinte. Seful Comisiei electorale centrale a promis ca va face totul pentru a asigura victoria unuia dintre candidati.

Sase candidati lupta sa-i ia locul dictatorului decedat in luna decembrie, Saparmurat Niazov, care a condus tara neintrerupt timp de 21 de ani. Dintre acestia, liderul interimar al statului, Gurbanguli Berdimuhamedov, fost ministru al sanatatii, este favoritul clar al cursei.

Potrivit corespondentei BBC pentru Asia Centrala, chiar si presedintele Comisiei electorale centrale s-a angajat public sa faca totul pentru a asigura victoria acestuia.

Sase candidati, un singur partid

Alte cinci persoane mai participa la alegeri, primele din Turkmenistan cu mai multi candidati. Toti cei sase fac parte insa din acelasi partid, unicul de altfel din tara, creat de raposatul presedinte. Guvernul a interzis politicienilor de opozitie aflati in exil sa candideze, ceea ce a generat critici internationale acerbe.

Internet, educatie si pensii

Ca si contracandidatii sai, Berdimuhamedov s-a angajat sa calce pe urmele lui Niazov. Cu toate acestea, el a promis, in plus, acces nerestrictionat la Internet, o calitate mai buna a educatiei si pensii mai mari.

In prezent, doar 1% dintre cei 5 milioane de turkmeni au acces la Internet, iar sistemul de invatamint se bazeaza aproape exclusiv pe cartea lui Saparmurat Niazov, „Ruhnama". Dupa doua decenii de trai sub unul dintre cele mai autosuficiente si represive regimuri din lume, favorizat de resursele bogate de petrol si gaze, multi dintre cetateni vad in prezentele alegeri un prim pas catre schimbare. Rezultatele oficiale sint asteptate miercuri.